• 599

  Martiri

  Teatru
 • When
  10 Decembrie 19:00 - 20:45
  Tickets
  Bilete: 15 lei/ 10 lei
 • Martiri

  de Marius von Mayenburg

  REGIA: Radu-Alexandru Nica
  SCENOGRAFIA, VIDEO, LIGHT DESIGN: Mihai Păcurar
  MUZICA, SOUND DESIGN: Vlaicu Golcea
  ASISTENȚĂ REGIE: Luana Hagiu, Lucian Pană
  TRADUCEREA ÎN LIMBA ROMÂNĂ:Elise Wilk
  ANTRENAMENT VOCAL: Tim Schüler și Anne Dahl
  ÎN DISTRIBUȚIE: Valentin Späth, Johanna Adam/Alexandra Murăruș, Daniel Bucher, Daniel Plier, Ali Deac, Renate Müller-Nica, Iustinian Turcu, Anca Cipariu

  „Pubertatea este o boală psihică trecătoare.”

  Benjamin are 16 ani și refuză să mai meargă la orele de înot. Întrebat de mama sa, menționează în final că motivele ar fi de natură religioasă. În urma acestei prime împotriviri, se dezvăluie ca fiind un creștin fanatic. Această imagine este întărită de către Benjamin prin citarea înflăcărată a Bibliei, și prin acțiuni provocatoare. Diriginta și totodată profesoara lui de biologie, doamna Roth, crede că e vorba de un tânăr care strigă după ajutor. Încercările ei bine intenționate de a se apropia de Benjamin, sunt distruse riguros de către acesta și nu după mult timp doamna Roth ajunge ea însăși în bătaia puștii, cu atât mai mult cu cât directorul Batzler și profesorul de religie întâmpină cu înțelegere direcția de gândire fundamentalistă a lui Benjamin.

  Evoluție, emancipare, contracepție, homosexualitate, evreime; toate, în ochii lui Benjamin, sunt necurate, drăcești, păcătoase. Tânărul profet își găsește primul ucenic în șchiopul izolat social Georg, timp în care doamna Roth îl înfruntă tot mai hotărâtă.

  Piesa de teatru a lui Mayenburg, bazată pe dialog și axată pe detaliu, nu este doar o critică tăioasă la islamofobia din vest, dar aduce la suprafață și adâncimile fundamentaliste ale lumii vestice.

 • New-photo-gallery GALERIE FOTO