Drumeție pe cărările păstorilor din Râu Sadului cu oprire la stână

Drumeție pe cărările păstorilor din Râu Sadului cu oprire la stână


Host:

Strada Principală nr. 39, Râu Sadului 557205, România

Organizer:

Daten und Stunden:

About

Drumeție pe cărările păstorilor din Râu Sadului cu oprire la stână

Vă propunem să pășim pe urmele păstorilor din Rau Sadului pe cărări doar de ei știute (și de noi descoperite).
Ne bucurăm de aer curat, priveliști cu munți și colibe, învățăm despre stilul de viață al pastorilor și la întoarcere poposim la coliba unde ne vom întâlni cu Baciul Mihai și animalele sale (miorițe, miei, măgăruși și căluțul voinic).
Înainte de a coborî în sat, ne refacem puterile cu o gustare tradițională de la stână, pregătită de gazda noastră.

Program: Ne întâlnim in Râu Sadului, la ora 9, în fața pensiunii Casa cu Povesti.
Echipați corespunzător, pornim pe traseul de acces la colibe, pe valea unui pârâu cu apa limpede de munte. Urmăm poteca ascunsă prin pădure și după aproximativ o oră și jumătate de mers ajungem la prima colibă, unde vom face o mica pauză pentru a admira pe îndelete peisajul și a asculta trilurile primăvăratice ale pasărilor.

Continuăm pe poteca ce șerpuiește în sus, către coama muntelui, și după ce depășim câțiva copaci parcă luați din Cronicile din Narnia, ajungem în zona colibelor și pășunilor pe unde își plimba ciobanii oile din iunie până în septembrie. O priveliște de excepție ni se deschide împrejur, cu vârfurile acoperite de zăpadă ale Făgărașului, Lotrului și vârful Cindrel în departe. Ne oprim pentru încă un scurt popas, pentru a manca un sandwich din rucsac sau pentru a bea un pahar de ceai.

Urmăm traseul pe coama muntelui și după încă o ora de mers începem sa coboram printre colibe către stana baciului Mihai. După ce facem o tura a stânei și ne saturam de fotografiat animalele, ne așezăm la masa pentru pentru a ne recapata energia consumată în drumeție. Baciul Mihai ne-a pregătit un meniu echilibrat sănătos, format din carbohidrați (mămăligă), proteine si grăsimi naturale (brânză, slană și cârnați).

După ce ne refacem forțele, coborâm în sat, de unde va vom face transferul către locul unde am lăsat mașinile.

Detalii legate de drumeție: distanța 10 km cu o diferență de nivel pozitiva (adică trebuie sa urcăm) 750m. Timp estimat pentru drumeție, fără masa și pauze: aproximativ 4 ore.

Traseul este unul de dificultate medie, adresat persoanelor (atât adulți cât și copii) cu o condiție fizică bună, care au mai urcat pe munte. Copiii sunt bineveniți, însoțiți de un adult.

Echipament: rucsac, bocanci ce susțin glezna, jacheta impermeabilă sau pelerină de ploaie, ochelari de soare, șapcă (sau pălărie sau buff), bețe de trekking, bluză (sau tricou) de corp din material sintetic sau lână merinos, bluza de schimb, bluza sau jacheta din polar.

Vă recomandam ca in rucsac sa aveți cu dvs. apa sau ceai si un sandwich sau batoane (ciocolata, cereale), pentru un strop de energie până ajungem la stană pentru gustare.

Experiența propusă se adresează iubitorilor de mișcare în natură, indiferent de sezon. Ieșim la aer curat indiferent de vreme si ne bucurăm de bucate tradiționale de la stână.

Preț:
Adult - 110 lei, copil (până în 14 ani) - 20 lei. Prețul include asistență din partea a doi ghizi și gustarea de la stână. Dacă doriți și transport, acesta este oferit gratuit, în limita a 10 locuri (vă rog sa ne anunțați înainte dacă aveți nevoie de transport).

Ghizi: Adela - 0743 377 969
Florin - 0740 205 877

Eveniment organizat de Transylvania Guide Sibiu și Oak Tree Travel, în parteneriat cu Primăria Râu Sadului și Asociația Județeană de Turism Sibiu.

Photos