Tot ce trebuie să știi ca localnic sau turist în Sibiu, pe timp de pandemie


Află ce restricții sunt acum în vigoare, ce locații sunt deschise și în ce condiții te poți deplasa

Cu toții suntem derutați de situația actuală, mereu în schimbare. Dar pentru că iubim orașul și dorim să vă bucurați de el responsabil, am compilat la un loc cele mai importante informații pentru localnicii care vor să se bucure de ceea ce are orașul de oferit, dar și pentru turiștii care urmează să ne viziteze în această perioadă.

Date actualizate

Rata de infectare în municipiul Sibiu (% la 1000 de locuitori): 8.32 🔻
Cazuri confirmate în ultimele 14 zile: 1416 🔻

Ultima actualizare: 11 octombrie 2021
Informațiile la zi pot fi găsite pe www.sibiu.ro/covid

▪ Este circulația persoanelor resctricționată în vreun fel?

Persoanele nevaccinate se vor supune carantinei de noapte.
Se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20,00- 5,00, cu următoarele excepţii:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declaraţia pe propria răspundere, prevăzută la pct.2 şi 3 trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.
Model de declarație pe propria răspundere Model de adeverință de angajator

▪ În ce condiții este necesară purtarea măștii de protecție?

Pentru persoanele nevaccinate, masca a devenit obligatorie în piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spații comerciale, mijloace de transport în comun, iar la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura.

De asemenea, purtarea măștii este obligatorie pe o rază de 50 m în preajma unităților de învățământ pentru cei care staționează sau se află în tranzit.

▪ Sunt deschise magazinele, restaurantele, cafenelele, cluburile?

Restaurante și cafenele:
În acest moment, funcționează la capacitate de 50%, atât în interior, cât și în exterior, în intervalul orar 5:00—24:00.

Food Court:
Servirea mesei în cadrul Promenada Sibiu se face doar în baza Certificatului Verde, prin scanarea codului QR persoanelor care sunt vaccinate sau care au trecut prin boală*.
*Accesul în zonele de consum astfel delimitate și amenajate este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru cei care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respective persoanele care se afla în perioada curpinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Baruri, cluburi și discoteci:
Activitatea este interzisă.

Magazine, farmacii, benzinării:
Se instituie obligaţia pentru operatorii economici să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 5:00-22:00.
Prin excepție, în intervalul orar 22:00-5:00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane şi rutier de mărfuri îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

▪ Se pot face rezervări pentru cazare la Sibiu?

Toate unitățile de cazare din Sibiu funcționează în regim obișnuit, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție. Excepție fac restaurantele și cafenelele din incinta acestora, care se supun setului de reguli generale destinate acestor tipuri de unități.

▪ Sunt deschise sălile de spectacol și cinematografele? Au loc evenimente?

Săli de spectacol (teatru, filarmonică, balet) și cinematografe:
- Sunt deschise, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție.
- Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Spectacole, concerte, festivaluri publice și private:
- Organizarea și desfășurarea în aer liber a activităților culturale sunt permise numai cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu purtarea măștii de protecție.
- Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, sau persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.):
- Se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane în interior sau în exterior.
- Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, sau pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Competiții / evenimente / activități sportive:
- În spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane și purtarea măștii de protecție.
- Poți participa dacă ești vaccinat împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare, sau dacă te afli în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului turismului și al ministrului sănătății.

▪ Sunt deschise muzeele și principalele atracții turistice?

Atracțiile în aer liber din Sibiu se pot vizita cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță.

Muzeele sunt deschise, iar accesul vizitatorilor este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

▪ Sunt deschise sălile de sport și piscinele?

Activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport / fitness și a piscinelor este permisă fără a depăși 50% capacitatea maximă a spațiului. 
 
În ambele cazuri, participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, sau dacă se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

▪ Unde pot face un test pentru SARS-CoV-2?

Dacă ai nevoie de un test SARS-CoV-2 poți vedea lista cu toate centrele de testare din Sibiu.
Vezi lista

▪ Unde mă pot vaccina pentru SARS-CoV-2?

  • Spitalul Militar de Urgență: bulevardul Victoriei, nr. 46
  • Sediul Primăriei Sibiu: bulevardul Victoriei, nr. 2-4
  • Cantina Municipiului Sibiu: Calea Gușteriței, nr. 22
  • La doar 2 pași de Sibiu ne putem imuniza la centrul de la Shopping City Șelimbăr.
Programul centrelor de vaccinare este luni-duminică, între orele 8:00-20:00.

La nivelul județului Sibiu se găsesc mai multe centre la care sibienii pot apela pentru vaccinare:
  • Cisnădie: Casa de Cultură (Moderna și Pfizer)
  • Agnita: Sala de sport a Colegiului Tehnic „August Treboniu Laurean” (Pfizer)
  • Avrig: Sala de sport a Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” (Pfizer)
  • Tălmaciu: Sala de sport a Școlii Generale nr. 2 (Pfizer)
  • Mediaș: Sala de sport „Octavian Şerban” (Pfizer)
  • Dumbrăveni: Sală Sport de pe str. Aurel Țifrea, nr. 11 (Pfizer)

Similar Suggestions

Unde te poți imuniza cu a III-a doză de vaccin în Sibiu și împrejurimi
Municipiul Sibiu va avea un centru de vaccinare drive-through pe Cazarma 90
Noi restricții pentru Sibiu, Cisnădie și Șelimbăr - 25 martie
Peste 200 de persoane nedeplasabile și aparținători din Sibiu au fost vaccinate de echipa mobilă
De luni, 15 februarie este disponibil la Redal Expo al doilea centru de vaccinare