Expoziția "Dead forest” de Sergiu Chihaia // Galeria ArtPoint din Orașul Artiștilor

Expoziția "Dead forest” de Sergiu Chihaia // Galeria ArtPoint din Orașul Artiștilor


Location:


Piata Mica, Sibiu, Romania

Dates and Hours:

About

Galeria ArtPoint din Orașul Artiștilor găzduiește o nouă expoziție a artistului Sergiu Chihaia. În cadrul "Dead forest” artistul ne propune o instalație în care natura coabitează cu plasticul.
 
11 iulie - 11 august // 11:00-22:00 // Piața Mică din Sibiu
 
Despre expoziție și artist:
Copacii, care în acest proces de adaptare își dezvoltă mecanisme proprii de apărare împotriva poluării cu plastic, sunt în impas și nu pot respira din cauza plasticului. Sau, mai bine zis, din cauza oamenilor. Natura lui Sergiu Chihaia “țipă” după ajutor în timp ce pet-urile și pungile de plastic o acaparează și o sufocă.
Sergiu este sculptor, textilist și designer, iar în focul creației le îmbină pe toate, devenind scenograf. El este absolvent al Universității Naționale de Arte București și în prezent cadru didactic titular la departamentul Modă, al aceleiași Universități.
„A recicla nu este o modă, este o necesitate, o datorie. Suntem obligați să ne schimbăm modul de viață, cu maximă urgență!
Examinarea efectelor ascunse ale tuturor “lucrurilor” din viața noastră este un mod bun de a ne deconecta de la acest sistem disfuncțional, adică primul pas spre schimbarea stării de fapt. Precum cei mai mulți oameni de rând, şi eu dețin o mulțime de “lucruri” şi mă lupt cu dezordinea. Cu toate acestea, încerc să evit să cumpăr mai multe “lucruri”, mai ales noi, de care nu am nevoie. Achiziționez mobilă, haine şi cam tot ce pot de la surse second-hand, pentru a evita producerea de deşeuri din timpul producției. Asta îmi permite să cumpăr “lucruri” de o calitate superioară, pe care nu mi le-aş fi putut permite dacă le-aş fi achiziționat noi. Şi apoi am mare grijă de ele. Îmi repar pantofii la cizmar şi-mi cos hainele la croitor.
Moda, aşa cum este gândită acum, este toxică nu doar pentru planetă ci şi pentru noi, locuitorii acestei planete. Ca profesor încerc să informez şi să responsabilizez studenții cu privire la poluarea şi risipa din industria Modei. Cred cu tărie că schimbarea începe cu educația! Mai toate proiectele mele cu studenții din cadrul dep. Modă UNArte implică, pe lângă latura artistică şi creativă, şi componenta sustenabilă. Chiar acum, avem în desfăşurare un proiect ce ține de reciclare creativă cu brandul Tommy Hilfiger, organizat de ParkLake Shopping Center. Iar în semestrul I, am realizat o serie de “sperietori” din haine uzate, pentru Muzeul Satului.
Ca artist, sunt foarte interesat de tot ce ține de poluarea cu plastic şi efectul acestuia în natură. Astfel lucrările mele sunt un soi de protest-manifest antipoluare cu plastic. Studiez şi analizez constant conflictul dintre natură şi plastic. Acest proces tacit, care trece aproape neobservat în dinamica cotidiană, un proces care generează noi structuri vegetale, morfologii stranii, excrescențe şi malformații organice pe care natura, copacii în special, le dezvoltă ca reacție la coabitarea cu plasticul.”

___________

Oraşul Artiştilor are loc de 6 ani în Piaţa Mică din Sibiu, în faţa Turnului Sfatului,
fiind un spațiu în care se respiră artă.
Acesta oferă o alternativă turiștilor și iubitorilor de artă de petrecere a timpului liber, aceștia făcând aici cunoștință cu artiști profesioniști, ori debutanți, cu ajutorul cărora descoperă o nouă latură a Sibiului.

___________

Proiectul Oraşul Artiştilor este co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Județean Sibiu.