Povestea pâinii

Online event  |  Exhibition

Dates and Hours:
Host:

Romania

About

De câțiva ani, oamenii sunt tot mai interesați de prepararea pâinii cu maia sau a pâinii cum se făcea mai demult, în tihnă, pentru că este mult mai sănătoasă a fi consumată dacă este preparată astfel.

Proiectul Povestea pâinii a încercat să documenteze povestea și procesul câtorva persoane și producători din Sibiu și Județul Sibiu care fac pâine, pentru a arăta abordarea acestora în a face pâine cu maia, dar nu numai. Ne-am dorit ca, prin această documentare, să scoatem la iveală atenția acordată modului în care în prezent se face pâinea și cât de important e să știm ce consumăm, dar și cine sunt persoanele care se dedică acestui proces minuțios.

Printre aceste persoane, se regăsesc producători de la care multă lume din Sibiu cumpără pâine: este vorba de Luijza de la Moara Veche din Hosman și de Doru Presecan de la Brutăria La Muma din Mândra, care vin cu produse vinerea și sâmbăta în Sibiu la Târgul Vinerea Verde din Piața Huet și la Piața Volantă Transilvania.

Proiectul a documentat și persoane care fac pâine pentru consum propriu (Angela Zaporojan), pentru consum propriu și restaurant (Ioan Bebeșelea, bucătar la Syndicat Gourmet), pentru consum propriu și punct de vânzare (Mariana de la Maiaua Mea), dar și profesori de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” din Sibiu (doamna Cornelia Popa și domnul Vinerean, care predau generațiilor de elevi procesul de fabricare a pâinii sănătoase).

Foto: Gabriela Cuzepan
Texte: Cristian Valentin Cismaru, Gabriela Cuzepan
Design: Nicolae Trif

Timp de câteva zile vom posta pe această pagină ceea ce am surprins prin fotografii, iar catalogul și expoziția online le vom posta pe site-ul Asociatia My Transylvania în zilele ce urmează.

⏭️ Urmărește Pagina POVESTEA PÂINII

Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat, tuturor celor care au acceptat să facă parte din proiect, dar și celor apropiați nouă care ne-au dat o mână de ajutor când a fost nevoie. Mulțumim sincer: Luijza Boldizsar, Presecan Dudy, Maria Stanciu, Angela Zaporojan, Cornelia Popa, Ioan Vinerean, Ioan Bebeselea, Adelina Cristea, Lucia Sevestrean, Nicolae Trif, Iuliana Labo, Maria Fantana! 

Proiectul Povestea pâinii a fost realizat de Asociația PeDale și Asociatia My Transylvania, fiind cofinanțat prin Agenda Culturală 2020 a Consiliul Judetean Sibiu.