Academia Liszt Ferenc Budapesta: In Memoriam Zoltán Kodály


Data și ora:
Gazdă:
Strada Cetății 3-5, Sibiu 550160, Románia

Despre

Concert în cadrul festivalului Ars HUNGARICA 2017.
Concert în cadrul festivalului Ars HUNGARICA 2017.
Modelul de studiu Kodály și compozițiile lui, ani la rândul fac parte din repertoriul interpreților de muzică. De această dată soliștii Karasszon Eszter, violoncel, Hotzi Panni, pian și Kiss Judit Anna mezosoprană ne vor încânta cu muzica lui Kodály - comemorăm 50 de ani de la deces și 135 de ani de la nașterea compozitorului.

Program:

Bartók Béla: Trei burleşci - pian

1. Perpatvar. Presto

2. Kicsit ázottan. Allegretto

3. Molto vivo – capriccioso

Vajda János: Just for you – violoncel

Kodály Zoltán: Meditaţie pe un motiv de Debussy – pian

Kodály Zoltán: Solosonata pentru violoncel partea I.

Kodály Zoltán: A rossz feleség – voce-pian

Kodály Zoltán: Mónár Anna – voce-pian

Kodály Zoltán: Barcsai – voce-pian

Kodály Zoltán: Romanţă lirică – violoncel-pian

Interpreţi:

Karasszon Eszter – violoncel

„Cu violoncelul în jurul lumii.” – nimic nu caracterizează mai bine viaţa tinerei violonceliste, decât titlul cărţii lui Gregor Piatigorsky. Deşi proaspătă absolventă a Universităţii de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, Karasszon Eszter a concertat deja în numeroase ţări din Europa – printre care se numără şi Olanda, Austria, Germania, Italia şi Elveţia –, respectiv în China, Israel şi Statele Unite ale Americii. La opt ani a obţinut primul său premiu la un concurs naţional, fiind cel mai tânăr concurent, apoi au urmat numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, cel mai recent fiind premiul I la Concursul internaţional de violoncel Popper Dávid. Karasszon Eszter are o carieră merituoasă şi în domeniul muzicii de cameră, în 2013 obţinând marele premiul la Concursul de muzică de cameră Dohnányi Ernő. Cântă adesea cu Szabadi Vilmos, de curând concertând împreună în China şi la New York. În ultima vreme este preocupată de muzica lui Şostakovici, la concertul de diplomă din Sala Mare a Academiei de Muzică interpretând Concertul pentru violoncel şi orchestră nr. 1 al lui Şostakovici. În repertoriul ei figurează şi opusuri ale compozitorilor maghiari din secolul 20 şi de astăzi – Kodály, Bartók, Dohnányi, Vajda, Gárdonyi. Este atrasă de toate posturile în care poate aduce aproape de oameni muzica clasică mistificată. Crezul ei este că muzica bună poate supravieţui oriunde, nu numai în sălile de concert.

Hotzi Panni – pian

Şi-a absolvit studiile la Universitatea Naţională de Muzică Liszt Ferenc în anul 2016, în prezent fiind înscrisă la şcoala doctorală în cadrul aceleiaşi instituţii, tema lucrării ei fiind legătura dintre Debussy şi Cântecele lui Bilitis de Pierre şi lucrările legate de această temă. Este deopotrivă interesată de muzica de cameră şi adesea participă la seri literare, iar în anul universitar 2016/17 a predat pian obligatoriu la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc. A fost invitata renumitului pianist şi dirijor Vásáry Tamás (la Szeged şi Budapesta), dar a cântat şi cu Orchestra Simfonică Savaria (Szombathely), cu Orchestra de camerăa Camerata pro Musica, a susţinut recitaluri în centre muzicale importante, precum Sala de sticlă din Palatul Artelor, Centrul de cultură Klebelsberg din Budapesta, Institutul Maghiar din Praga sau festivalul Piano aux Jacobins Festival (Toulouse, Franţa).

Kiss Judit Anna – mezzosoprană

S-a născut la Budapesta, în anul 1996. Este laureată a câtorva concursuri foarte importante: Concursul Internaţional de Canto Simándy József – Premiul special Wagner (2013), Concursul Internaţional de Canto Gregor József – Premiul I (2014) şi Concursul de Canto Andor Éva – Premiul III (2016).

În prezent este studentă la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, la clasa profesorului Halmai Katalin. În 2016 a participat la Budapesti Tavaszi Fesztivál (Festivalul de Primăvară din Budapesta), interpretând rolul Aristeei în opera Orontea de Antonio Cesti. În aprilie 2017 a avut o participare de succes la cursurile de măiestrie susţinute de Thomas Quasthoff la Berlin. Se remarcă prin interpretarea inspirată a liedurilor.

Fotografii