Aliosa


Data și ora:
Bilete:
6 lei
Gazdă:

Piața Albert Huet 12, Sibiu 550182, Romania
Organizator:

Despre

Documentarul Aliosa, în regia lui Meelis Muhu, un studiu de doi ani al conflictelor, deseori violente, dintre cele două tabere rivale.

Într-una din pieţele centrale ale capitalei estoniene Tallinn, statuia Soldatului de Bronz Aliosa stă de strajă încă, de la înalţimea sa impunatoare, cu pieptul plin de medalii şi puşca pe umăr. Imaginea trezeşte însă nostalgii unora şi amintiri dureroase altora.
Cinemateca Astra Film prezintă joi, 13 martie 2014, de la ora 19, documentarul Aliosa, în regia lui Meelis Muhu, un studiu de doi ani al conflictelor, deseori violente, dintre cele două tabere rivale.
Cele mai multe dintre monumentele ridicate în Estonia în timpul regimului sovietic au fost dărâmate după 1991, când ţara şi-a recâştigat independenţa, dar Aliosa a rămas. Pentru naţionaliştii estoni, el este simbol al ocupaţiei sovietice cu represiunile sale sângeroase, iar pentru rezidenţii rusi, monumentul reprezintă unul dintre puţinele lucruri care îi mai leagă de patria-mamă, de aceea se adună în jurul său în fiecare an, de „Ziua Victoriei" . Atunci, Aliosa devine un pretext pentru desfăşurarea unor ceremonii ce ţin de memoria si identitatea unei colectivităţi.
Proiecţia are loc la Astra Film Cinema, în Piaţa Mică, nr 11. Biletele se pun în vânzare cu 30 de minute înaintea începerii proiecţiei. Informaţii la tel: 0751.166.516

Fotografii