Anul dispărut. 1989 (Anul dispărut. 1989)


Data și ora:
Gazdă:
Sala Studio - TNRS, Strada Emil Cioran 1-3, Sibiu, Romania

Despre

Anul dispărut. 1989 (Anul dispărut. 1989)

România / Teatrul Mic București

De: Peca Ștefan
Regia: Ana Mărgineanu
Coregrafie: Andreea Duță
Scenografie: Anda Pop
Video design: Cinty Ionescu
Regizor tehnic: Zoica Costache
Lumini: Roxana Docaru
Sunet: Adrian Popescu
Videoproiecție: Ovidiu Cristache
Costume: Felicia Pascaru
Machiaj: Lucica Panait
Mașiniști: Nicolae Mirea, Adrian Dima, Cristian Negoiță, Mircea Nițescu
Recuziter: Marian Mirea
În distribuție: Gheorghe Visu, Maria Ploae, Mihaela Rădescu, Ilinca Manolache, Isabela Neamțu, Viorel Cojanu, Cuzin Toma
„Anul dispărut. 1989” pornește de la amintirile echipei artistice și tehnice a spectacolului, fiind o reconstrucție extrem de subiectivă și ficționalizată a anului care s-a finalizat cu Revoluția din decembrie ‘89.
Doi actori ai Teatrului Mic din București se trezesc într-o situație kafkiană pentru că nici unul dintre ei nu a rămas la aplauzele unui spectacol în două acte, unul dintre colegi plângându-se Partidului Comunist. Cinci membri din audiență sunt conduși în biroul Tovarășei Victoria care le ține un discurs despre Aristotel, teatru și participarea la spectacole. Aceasta se dovedește a fi reprezentata Securității însărcinată cu cenzura.
Se organizează o ședință cu părinții pentru că unul dintre elevi dispare. Pe măsură ce părinții încearcă să pună cap la cap evenimentele care au dus la dispariție, paranoia, suspiciunile și acuzațiile din partea părinților și a copiilor scot la iveală cruzimea și ipocrizia într-o lume în care se întâlnesc „Împăratul muștelor” și „1984”. Luminița, o tânără de 17 ani, încearcă să fugă din țară cu iubitul ei, student și disident anti-Ceaușescu. Este însărcinată în două luni. Se lovește de realitatea înspăimântătoare: familia ei cheamă poliția și iubitul Luminiței este arestat. Secretele de familie continuă să apară, în timp ce Luminiței i se toarnă vodkă pe gât de către cei dragi care vor aranja ulterior și avortul ilegal, împotriva voinței sale.
Într-o mașină ce străbate Bucureștiul, un fiu își confruntă mama după ce descoperă că aceasta a mințit în legătură cu participarea ei la Revoluție.
Sfârșitul anului, inclusiv ultimele discursuri ale lui Ceaușescu și moartea cuplului, este reconstituit din perspectiva oamenilor obișnuiți.
Spectacol prezentat în limba română, cu traducere în limba engleză.
Spectacol nerecomandat celor sub 12 ani.
Spectacolul cuprinde două scene alternative. Trei spectatori sunt luați din sală pentru a participa la o scenă care se desfășoară într-o mașină care va parcuge un traseu prestabilit timp de aproximativ 10 minute. Pentru o altă scenă, cinci spectatori vor merge în alt spațiu în interiorul clădirii.

Fotografii