Apă de Mină


Data și ora:
Bilete:
25 lei
Gazdă:

Bulevardul Corneliu Coposu 2, Sibiu 550245, Romania

Despre

Apă de Mină

România / Teatrul ACT

De: Csaba Székely
Un proiect coordonat de Oana Stoica
Mulţumiri speciale domnului Alexandru Dabija
Traducere: Sandor Laszlo
Scenografia: Vladimir Iuganu
Afiş: Paul Mureşan
Muzica : Bobo Burlăcianu
În distribuţie: Virginia Mirea, Ioan Coman, Alexandru Potocean, Alin Florea, Irina Antonie
Când Csaba Székely a început să scrie „Trilogia minelor”, în 2010, teatrul românesc ignora satul ca posibilă temă de dezbatere. Dramaturgul mureşean a intuit potenţialul scenic al ruralităţii şi a avut luciditatea să scormonească în puroiul moral al satului României postcomuniste, într-o vreme în care mândria de agricultor sau miner, indusă tovărăşeşte în vechiul regim, dispăruse odată cu locurile de muncă, lăsând în urmă oameni sărăciţi, tot mai afundaţi în propria disperare, tot mai îndârjiţi de mizerie, măcinându-se singuri, în tăcere, cu inima tăbăcită de alcool şi suferinţă.
Satul maghiar transilvănean din „Trilogia minelor” este exponentul oricărei comunităţi rurale din România, indiferent de limbă sau religie. Abordând teme distincte – rata mare a sinuciderilor în rândul populaţiei maghiare („Flori de mină”), conflictul româno-maghiar şi mafia lemnului din primăriile săteşti („Beznă de mină”), ipocrizia bisericii ca instituţie („Apă de mină”) –, „Trilogia minelor” scanează degradarea omului în condiţii-limită de supravieţuire materială şi disoluţia comunităţii rurale pe fondul sărăciei.
Abilitatea dramaturgului este de a ataşa acestei resemnări forţate un umor scânteietor şi replici ascuţite ca bisturiul, care lovesc cu atâta precizie încât nu ştii dacă să râzi sau să plângi. „Apă de mină” - premieră absolută în România - reprezintă debutul pe o scenă de limbă română al lui Csaba Székely.
Spectacol prezentat în limba română, cu traducere în limba engleză.
Spectacol nerecomandat celor sub 16 ani.
„Apă de mină” este un proiect produs de Teatrul Act şi Scena9
Sponsor: BRD Groupe Societe Generale
Cu sprijinul: UNITER

Fotografii