Caravana ”Grădina mea de la oraș”

Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019

Data și ora:
Gazdă:
Sibiu, Romania

Despre

Aproximativ 1.000 de kituri de grădinărit vor fi împărțite în prima săptămână a lunii iulie, în cinci zone din municipiul Sibiu. Locuitorii orașului care doresc să își amenajeze o grădină – fie pe balcon, fie în jurul casei – vor primi plicuri cu semințe de fasole fideluță galbenă oloagă, mazăre, rozmarin, leuștean, stir roșu, salată, castraveți cornison, cicoare, varză de Buzău, ceapă de Buzău, ridichi, spanac urcător, bame și isop. Totodată, printre semințele ce vor fi împărțite în mod gratuit sibienilor doritori se vor regăsi și mursalski chai (o plantă antioxidantă, pentru ceaiuri rafinate, care crește și iarna), dar și lophantus o plantă aromată condimentară, care este folosită și pentru ceaiuri cu efecte terapeutice.

Alături de pliculețele cu semințe – dintre care cele mai multe pot fi crescute în grădinile din balcoane pe tot timpul anului -, sibienii interesați vor primi și materiale informative despre cum trebuie îngrijite “grădinile de oraș“. Totodată, va fi amplasată și o grădină de oraș demonstrativă, crescută atât în jardiniere, dar și în recipiente mai puțin convenționale, cum ar fi găleți vechi sau saci de plastic.

Și pentru “a închide cercul“, sibienii care au intenția să își amenajeze o grădină de oraș vor putea și degusta preparate gătite pe baza sau cu ajutorul plantelor și legumelor care pot fi crescute și pe balcoane. Preparatele sunt pregătite de doi dintre cei mai apreciați bucătari sibieni – Ioan Bebeșelea (Syndicat Gourmet, tocmai premiat la nivel național, în cadrul galei Gault&Millau pentru colaborarea cu producătorii locali) și Daniel Joarză (Hochmeister, ambasador al Sibiu Regiune Gastronomică Europeană și câștigător al concursului local European Young Chef Award 2016).
Cei doi vor oferi sibienilor salată de sfeclă cu ridichi, ceapă verde și dressing de ulei de dovleac, miere și rabarbăr. Totodată, printre preparatele propuse de cei doi bucătari care promovează lanțul scurt al aprovizionării se numără și tartine cu cremă de ardei copt, brânză de capră și verdețuri, cu semințe prăjite de nucă și dovleac. În fine, printre preparatele propuse spre degustare se numără și un pesto de pătrunjel cu roșii cherry aromate cu svie și usturoi.

Toate aceste preparate vor fi oferite în recipiente prietenoase cu mediul.

Caravana “Grădina mea de la oraș“ va fi prezentă luni, 1 iulie 2019, pe strada Lungă, în dreptul Școlii nr. 18, începând de la ora 10:30. De la aceeași oră, caravana va fi prezentă și la Piața Cibin, pe trotuarul din fața halei pentru lactate, în cursul zilei de marți, 2 iulie.
Acțiunea de împărțire de semințe, materiale de informare și degustare continuă miercuri, 3 iulie 2019, pe str. Bihorului, din cartierul Ștrand (vizavi de parc). În cursul zilei de joi, de la ora 10:30, caravana se mută pe bulevardul Mihai Viteazul, în dreptul blocului cu nr. 13, pentru ca în ultima zi lucrătoare “Grădina mea de la oraș“ să fie prezentă în cartierul Vasile Aaron, pe strada Semaforului, lângă piața agroalimentară.

Atenție: kiturile de grădinărit și degustările vor fi împărțite sibienilor pe principiul ”primul venit, primul servit”

Fotografii