Colecţia de bijuterii – visul oricărei femei


Data și ora:
Bilete:
Adulti: 13 lei, Elevi, studenti, persoane cu handicap usor, posesori card Euro 26: 3,25 lei, Pensionari: 6,5 lei, Grupuri organizate (minim 10 persoane): 11 lei
Gazdă:
Muzeul de Istorie Naturală, Strada Cetăţii nr. 1

Despre

Colecţia de bijuterii – visul oricărei femei
Vernisaj : 29 noiembrie, orele 12:00
Curator : Dr. Rodica Ciobanu
Partener: Angela Gabriela Popescu (Biblioteca Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu)

Text oferit de curatorul expoziţiei:
Bijuteriile au reprezentat, în scurgerea timpului, ideea de frumos, căreia i s-a adăugat cea de bogăţie, miracol. Fiecare dintre aceste laturi au influenţat istoria omenirii în bine – prin dezvoltarea simţului estetic sau în rău – dezlănţuind patimi sau nenorociri. Aspectul economic al pietrelor şi metalelor preţioase este cel care a dus la tezaurizarea şi la colecţionarea bijuteriilor. Structural înclinate spre frumos, femeile au fost dintotdeauna tentate să tezaurizeze, să colecţioneze, să investească emoţional în bijuterii.
Pornind de la această constatare, expoziţia „Colecţia de bijuterii – visul oricărei femei” propune o incursiune în „lumea bijuteriilor” prezentând informaţii legate de semnificaţiile purtării bijuteriilor, de materialele din care sunt confecţionate etc.
În expoziţie vor fi etalate alături de bijuterii din Colecţia Tezaur a Muzeului de Istorie „Casa Altemberger”, pietre semipreţioase din Colecţia Geologică a Muzeului de Istorie Naturală (Colecţiile Brukenthal, Jikeli, Bielz) şi bijuterii din colecţii personale. Confecţionarea de bijuterii a devenit un hobby o modalitate de relaxare dar şi oportunitatea de a avea accesorii unicat. În acest sens, vor fi expuse şi piese din colecţia doamnei Angela Gabriela Popescu (Universitatea „Lucian Blaga”) care, folosind pietrele semipreţioase, şi-a confecţionat propria colecţie de bijuterii.

Fotografii