Concert extraordinar de închidere a stagiunii


Data și ora:
Gazdă:
Piata Huet, nr. 1, Sibiu, Romania

Despre

Dirijor: Beat Schäfer
Soliști: Melinda Samson - soprană
Elisa Gunesch - mezzosoprană
Johnny van Hal - tenor
Valentin Späth - actor (narator)
Corul Kurrende
Corul Bach din Sibiu

Arthur Honegger
(10 martie 1892 – 27 noiembrie 1955)

Compus în 1921 la Mézières în Elveția, ”Regele David” de Arthur Honegger este clasificat ca fiind oratoriu, având la bază un psalm dramatic. Libretul a fost scris de René Morax (1873-1963), textul prezintă povestea Regelui David, începând cu momentul în care era păstor, apoi cu luptele la care a participat, încoronarea sa, pofta lui pentru soția altui bărbat, agonia sa în momentul în care îi moare fiul, neascultarea lui în fața lui Dumnezeu și, în sfârșit moartea sa.
Împărțită în 27 de secțiuni, Oratoriul Regele David, are trei secțiuni principale, în care ne este prezentată povestea biblică a regelui David. În prima parte Domnul îi spune profetului Samuel sa-l aleagă pe Saul ca rege al poporului Israel. Cu toate acestea, atunci când Saul nu urmează regulile Domnului, profetului Samuel i se spune să-l aducă pe David ca și conducător. Prima parte continuă să spună povestea luptelor lui David, împotriva filistenilor, precum și gelozia crescândă a lui Saul asupra reușitelor regelui David.
Oratoriul continuă cu partea a II-a, unde ne sunt prezentate încoronarea lui David și unificarea statului Israel.
Partea a III-a și ultima, scoate în evidență pofta regelui David pentru frumoasa Bathsheba și pedeapsa lui pentru adulter. În această secțiune finală a piesei, David își pierde puterea, fuge din Ierusalim, revine și își recapătă puterea, pentru ca ulterior să îl supere pe Dumnezeu prin cenzurarea poporului. O epidemie necruțătoare afectează Ierusalimul, iar regale David, fiind pe moarte, îl numește pe fiul său Solomon să-i urmeze la tron.
Cel mai important element al oratoriului Regele David este combinația diferitelor stiluri de muzică, într-o singură lucrare completă. Arthur Honegger folosește tehnici compoziționale care variază de la cântecul gregorian, la muzica barocă sau chiar de jazz, ultilizarea tuturor acestor tehnici, permițându-i lui Honegger să ocupe un loc binemeritat între compozitorii neoclasici.