Deschiderea festivalului și spectacol coral


Data și ora:
Gazdă:

Strada Cetății 3-5, Sibiu 550160, Romania

Despre

În deschiderea festivalului Ars HUNGARICA Spectacolul de gală va începe la orele 17 cu momentele oficiale, apoi vor urca pe scenă Corul de copii al Operei Maghiare din Cluj, o pauză cu degustare de produse specifice ungurești va oferi timp și pentru reorganizarea scenei, iar după semnarea oficială a parteneriatului dintre două instituții de cultură importante din Ungaria și România, prima seară de festival se va termina cu grandiosul spectacol scris de Stephen Schwartz - John-Michael Tebelak - Gebora György: musicalul GODSPELL oferit de Pesti Broadway Studio din Budapesta.

Corul de copii al Operei Maghiare din Cluj, pe numele său Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa a fost înființat în anul 2016. Szép Gyula, inițiatorul proiectului și totodată directorul instituției a motivat necesitatea acestui proiect subliniind că atât municipiul Cluj, cât și Transilvania merită să aibă un cor de copii maghiar vocațional. Pe lângă scopul său de a deservi părțile compuse special pentru cor de copii din repertoriul operelor, corul are menirea să asimileze și să popularizeze într-un cerc cât mai larg repertoriul maghiar dedicat exlusiv copiilor, extrem de bogat de altfel în comparație cu alte națiuni. Printre compozitorii maghiari care și-au dedicat o bună parte din lucrări copiilor se enumeră Zoltán Kodály, Béla Bartók, Lajos Bárdos, János Jagamas sau Péter Vermesy.
Cântatul în colectiv este un prilej bun pentru copii de a învăța și dezvolta atenția muzicală și interumană. Nu ajunge să fii bun individual, vocile zecilor de copii trebuie să creeze un singur instrument armonios și echilibrat, iar acest lucru se poate realiza prin multă muncă, atenție, dăruire și dragoste față de muzică.
Organizatorul și managerul corului Aranka Takács, respectiv dirijorul Kálló Krisztián își asumă totodată misiunea de a crea un mediu plăcut copiilor intr-un context cultural de mare valoare, cum este opera, precum și să contribuie în viața acestora la dezvoltarea și educația simțului responsabilității și a perseverenței către performanță.
În prezent corul este compus din 60 de copii cu vârste între 7 și 13 ani. Citirea partiturii nu este un criteriu de selecție, deoarece întreg procesul de învățare se bazează pe auzul și memoria muzicală. Activitatea corului cuprinde repetiții săptămânale, concerte, mici turnee și excursii muzicale, nu în ultimul rând tabere dedicate membrilor.
În program puteți asculta lucrări corale și canoane ale compozitorilor maghiari din Ungaria și Transilvania, dar și cântece din repertoriul folcloric, sau cel al musicalurilor dedicate copiilor.
Dirijor și corepetitor: Krisztián Kálló
Coordonator: Aranka Takács

Fotografii