Dezvoltarea sustenabilă a peisajului: Perspectivele dezvoltării socio-ecologice în sudul Transilvaniei


Data și ora:
Gazdă:

Str. Cetăţii, Nr. 1, Sibiu

Despre

Dezvoltarea sustenabilă a peisajului: Perspectivele dezvoltării socio-ecologice în sudul Transilvaniei

Vernisaj: 19 Iulie, orele 12
Curator: Prof. dr. Joern Fischer
Coordonator MNB: Ana-Maria Păpureanu

Expoziţia face parte din proiectul Sustainable landscapes:
A social-ecological study on the future of Southern Transylvania coordonat de către Leuphana Universität Lüneburg (Germania) prin prof. dr. Joern Fischer.
Proiectul a fost finanţat de către Fundaţia Alexander von Humboldt.
Parteneri: The Mihai Eminescu Trust, Fundaţia Adept, Milvus Group, Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu

Text oferit de curatorul expoziţiei:
O echipă coordonată de către prof. dr. Joern Fischer, aparţinând Universităţii Leuphana Lüneburg (Germania), a iniţiat un proiect de cercetare a patrimoniului natural şi cultural (relaţiile comunitate – tradiţii – natură) din Podişul Târnavelor, pe durata a cinci ani (2010 – 2014).
Regiunea Târnavelor, una dintre resursele unice naturale şi culturale ale României dar şi ale Europei, se confruntă cu numeroase schimbări socio-economice şi demografice. Scopul acestui proiect de cercetare, a fost acela de a înţelege modul în care aceste modificări pot fi asimilate pozitiv, de către comunitate şi instituţiile locale, fără a compromite valorile culturale şi naturale ale regiunii.
Rezultatele proiectului oferă o gamă largă de informaţii cu privire la diversitatea naturală şi culturală a regiunii, asupra modului în care localnicii valorifică/apreciază mediul înconjurător. Aceste informaţii trasează perspective atât asupra oportunităţilor cât şi asupra barierelor ce stau în calea dezvoltării socio-economice a sudului Transilvaniei. Expoziţia, de postere, urmăreşte patru traiectorii posibile de dezvoltare sau "scenarii", rezultate în urma proiectului şi a atelierelor de lucru desfăşurate în colaborare cu instituţiile şi factorii de decizie locali.
Pentru mai multe informaţii puteţi vizita blogul http://peisajesustenabile.wordpress.com sau pagina de facebook a proiectului https://www.facebook.com/peisaje.sustenabile

Fotografii