Dialog, de Franco Giannelli


Data și ora:
Bilete:
6 lei
Gazdă:

Piața Mare, Sibiu, Romania

Despre

Expoziţia de pictură: Dialog, de Franco Giannelli

Artist: Franco Giannelli
Locul de desfăşurare: Palatul Brukenthal, Sala de Expoziţii Temporare
Durata: 9.07 – 30.08.2015
Vernisaj: Joi, 9 iulie, orele 16.00
Curatori: Elisabeta Petrescu şi Robert Strebeli
Parteneri media: Art Act Magazine şi Agerpres
Text oferit de curatorul Elisabeta Petrescu:

Art-Counseling

Pictura lui Franco în mod deliberat delicată, care uneori te face să visezi, aparent repetitivă, este calea aleasă prin care el oferă posibilitatea transformării spectatorului într-un subiect perceptiv activ şi empatic. În continuarea percepţiei poate veni plăcerea, judecata de valoare...
Franco nu este în căutarea unui standard cultural, dar lansează mesaje de interes primar referitoare la conservarea actualizantă a mai multor patrimonii esenţiale pentru evoluţia umanului: natura şi tradiţiile populare. Subiectele sale dezvăluie o sensibilitate puternică, modul în care echilibrează culorile calde şi reci indică latura sa afectivă, clară şi evidentă, susţinută de o dinamicitate şi de o activare mai mult interioare. Vântul, prezent uneori în lucrările sale, devine aer mângâietor, însoţeşte blajin orice persoană care se apropie de pictură.
Alegerea florii şi a peisajului nu este banală, dimpotrivă, subliniază creativitatea şi complexitatea gândirii lui, deoarece aceste „personaje" sunt reprezentări care sunt deasupra oricăror tribulaţii omeneşti, păstrându-şi suavitatea „morală”. Floarea, spre deosebire de fiinţa omenească, este personajul pur, lipsit de ambiguitate, necondiţionat de vicii, doar cu o unica tendinţă, aceea de a aspira la propria naturaleţe dictată de habitatul său, de lumina momentului şi de prezenţa altor fiinţe.
Dacă omul a separat de multe ori cerul de pământ, floarea/natura au menţinut fidelitatea faţă de unirea acestor două mari entităţi. Pictura lui invită la intimitate, dimensiune mai puţin cunoscută astăzi, în care totul este industrie, în care interesul egoist economic invadează masele. Subiectele sale demonstrează o personalitate delicată, rezistă înaintea ochiului spectatorului fără să se mimetizeze cu realitatea. Acest lucru destăinuie o inocenţă conştientă, inteligentă. Invit spectatorii să ajute ca această inocenţă să devină învingătoare.

Elisabeta Petrescu, counselor

Fotografii