Dorothea Schmierer-Roth (1893-1981): Pictură şi grafică


Despre

Dorothea Schmierer-Roth (1893-1981): Pictură şi grafică
Curator: Dr. Maria Ordeanu

Text oferit de curatorul expoziţiei:
Dorothea Schmierer-Roth a fost fiica unui consul al Ţărilor de Jos la Galaţi şi nepoata academicianului Hariton Tiktin. După primele lecţii de desen cu pictorul italian Antonio Zumino, Dorothea, cunoscută sub numele Lola, a parcurs mai multe etape de iniţiere în artă la Berlin, apoi în ţară cu pictorul Ion Theodorescu-Sion şi la Paris, unde a frecventat Academia Julian, Academia Ranson şi atelierul pictorului André Derain. Tânăra artistă s-a aflat în contact direct cu arta europeană a secolului XX, reuşind să asimileze succesiv, în propria sa creaţie elemente de secesionism, expresionism, cubism, artă abstractă şi clasicism.
Dorothea Schmierer-Roth a fost redescoperită în ultimul deceniu, ca urmare a unor importante donaţii de lucrări din atelierul artistei, făcute de către moştenitorii săi, Anne-Louise Roth şi Alexandru Cezar Ionescu.
15 picturi şi 34 desene au fost donate Muzeului Naţional Brukenthal. Dintre acestea au fost selecţionate 31 de lucrări, prezentate acum pentru prima dată publicului din Sibiu. Picturile şi desenele expuse sunt o mărturie a etapelor parcurse între 1910-1970, de Dorothea Schmierer-Roth, o artistă care nu a abdicat niciodată de la crezul său artistic.