Elixirul dragostei – Gaetano Donizetti


Data și ora:
Gazdă:

Strada Cetății nr. 3-5, Sibiu

Despre

Joi, 21 septembrie 2017 – Sala Thalia, ora: 19:00
’’L`elisir d`amore” / ”Elixirul dragostei” – Operă în 2 acte de Gaetano DONIZETTI
Libretul Felice Romani după un libret de Eugène Scribe pentru opera „Le Philtre” de Daniel - François Auber – operă în concert

Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat din Sibiu
Spectacol realizat cu sprijinul artiștilor Teatrului din Koblenz, Germania
Corul Operei din Brașov – dirijor: Ovidiu MEZEI
Conducerea muzicală: Marijn SIMONS
Soliști: Irina MARINAS – Adina
Migena GJATA - Gianetta
Andres Felipe OROZCO - Nemorino
Christoph PLESSERS - Belcore
Wieland SATTER – Dulcamara

Regia: Cristian MIHĂILESCU

Operă bufă în două acte, “Elixirul dragostei” este una dintre cele mai interpretate opere ale lui Donizetti.
Povestea are elemente de realism, cu excepţia finalului “happy-end”. Acţiunea se învârte în jurul elixirului Isoldei – elixirul iubirii, al banilor şi al orgoliului. Este o comedie care presupune răsturnări de situaţii şi personaje comice precum şarlatanul, cu al său discurs atât de apropiat de cel al politicienilor.
Libretul acestei opere este scris de Felice Romani, un literat italian extraordinar. Pe lângă numeroase librete pentru operele lui Gaetano Donizetti, Felice Romani a semnat şi libretul a două importante opere ale lui Vincenzo Bellini: La sonnambula şi Norma.
La momentul apariţiei sale, în 1832 la Teatro alla Scala din Milano, L’Elisir d’amore, a fost revelaţia muzicală a deceniului, jucându-se un număr impresionant de reprezentaţii ale acestei opere. Au fost curând montate reprezentaţii la Paris, la Londra, chiar şi la Viena, deşi spaţiul germanic a avut de multe ori reţineri cu privire la importul operelor italiene. Gaetano Donizetti a spart această barieră, având o premieră triumfală la Viena în 1837.
Succesul operei se datorează printre altele şi umorului, meritul aparţinându-i atât lui Felice Romani, cât şi lui Donizetti în egală măsură. Libretul permite foarte multe situaţii ambigue, foarte multe răsturnări ale relaţiilor dintre personaje şi permite o tratare muzicală într-un stil care fusese făcut celebru de Rossini şi perfecţionat de Donizetti – stilo spezzato.

Preţ bilet 30 lei*