Evanghelia (Vangelo)


Data și ora:
Gazdă:
Teatrul de Balet, Strada Emil Cioran 1, Sibiu 550025, Romania

Despre

Evanghelia (Vangelo)

Italia / Emilia Romagna Teatro Fondazione/Pippo Delbono

Un spectacol de: Pippo Delbono
Cu participarea - în filmări - Adăpostului pentru Refugiați PIAM, din Asti (Italia)
Filmare și imagini: Pippo Delbono
Soundtrack digital original adaptat pentru orchestră și cor polifonic: Enzo Avitabile
Scenografie: Claude Santerre
Costume: Antonella Cannarozzi
Light Design: Fabio Sajiz
Regie tehnică: Fabio Sajiz
Lumini și Video: Orlando Bolognesi
Sunet: Matteo Ciardi
Mașinist șef: Gianluca Bolla
Mașinist: Fabrizio Orlandi/Enrico Zucchelli
Costume istorice: Elena Giampaoli
Administrație: Silvia Cassanelli, Alessandra Vinanti
Manager turnee: Raffaella Ciuffreda
Birou de presă: Silvia Pacciarini
Ateliere de scenografie și costume: Hrvatsko Narodno Kazalište - Zagreb (Croația)
Fotografie: Luca De Pia
Cu: Gianluca Ballarè, Bobò, Margherita Clemente, Pippo Delbono, Ilaria Distante, Simone Goggiano, Mario Intruglio, Nelson Lariccia, Gianni Parenti, Alma Prica, Pepe Robledo, Grazia Spinella, Nina Violić, Safi Zakria, Mirta Zečević
„Cristos - un anarhist care a reușit”, a scris André Malraux. Înainte să moară, mama - o catolică credincioasă - mi-a spus: „Pippo, te rog să faci ceva cu privire la Evanghelie, pentru a împărtăși mesajul iubirii. Avem atâta nevoie de iubire în aceste timpuri aspre”. Imediat mi-a zburat gândul la spectacolele la care luam parte când eram mic la parohie, în rolul Copilului Iisus cu părul bălai. Eram îndrăgostit - la fel cum a fost și ea - de acea lume a preoților, bisericilor, tămâiei și a pieselor de teatru. Totodată, m-am gândit la rolul lui Dumnezeu pe care l-am jucat recent într-un film de Peter Greenaway. Dar în același timp, l-am jucat și pe Diavol, și pe Lot, cel care s-a culcat cu fiicele sale și i-a blestemat pe Dumnezeu și pe Diavol. Unul dintre personajele lui Greenaway a spus: „Nu Dumnezeu l-a creat pe om, omul l-a creat pe Dumnezeu”. Atunci m-am gândit la toate cuceririle, masacrele, războaiele, minciunile și falsa moralitate, care vin la pachet cu ipoteza existenței lui Dumnezeu. Și, pe de altă parte, m-am gândit la frumusețea, arta și poezia rezultate pe lumea aceasta din ideea de sfințenie în ultimii două mii de ani. Apoi, mi-am amintit ce a zis Karl Marx: „Religia este suspinul creaturilor oprimate, inima unei lumi crude și sufletul unor stări insensibile”. Am început să filmez și să fac poze imaginilor întâlnite în ultimele mele călătorii prin Italia, Franța, România, Rusia, America de Sud. Imagini ale Fecioarei Maria, Cristos sau ale martirilor. Peste tot am găsit ceva legat de acea poveste. Peste tot l-am văzut pe Cristos cu o figură îndurerată, serioasă. Rareori l-am descoperit fericit. Mă simțeam ca în închisoare. (Pippo Delbono)
Spectacol prezentat în limba italiană, cu traducere în limbile română şi engleză.
Producători: Emilia Romagna Teatro Fondazione, Hrvatsko Narodno Kazalište – Zagreb
Coproducători: Théâtre Vidy Lausanne, Maison de la Culture d’Amiens - Centre de Création et de Production, Théâtre de Liège.
Mulțumiri speciale: Fabrice Aragno, Antoine Bataille, Francesca Catricalà, Teatro Nuovo di Mirandola.
Premiera spectacolului „Evanghelia” a avut loc pe 12 ianuarie 2016, la Teatrul Vidy-Lausanne.
Versiunea de operă, „Vangelo. Opera Contemporanea”, a avut loc la Hrvatsko Narodno Kazalište (Teatrul Național Croat din Zagreb) pe 11 decembrie 2015, cu participarea Orchestrei și Corului Teatrului Național Croat.

Fotografii