Expoziții la Muzeele ASTRA @ARTmania Festival


Data și ora:
Gazdă:

Piața Mare, Sibiu, România
Organizator:

Despre

Muzeul ASTRA din Sibiu se alătură Festivalului ARTmania în 2017! Toți iubitorii de cultură care au o brățară ARTmania sau East European Music Conference vor avea, în perioada 27-29 iulie, intrare gratuită în cele patru spații expoziționale ale Complexului Național Muzeal ASTRA.

PROGRAMUL MUZEELOR ASTRA ÎN PERIOADA 27-29 IULIE

Casa Artelor – Muzeul de Etnografie și Artă Populară Săsească “Emil Sigerus”
Adresă: Piața Mică, nr. 21
Program: miercuri-duminică, 10,00 – 18,00; sâmbătă: între orele 10.00 – 20.00

”Rosturi și rostiri la sași”. O lume întreagă poate fi recompusă din mici rostiri în propoziţii brodate, inscripţionate sau rostite în momente importante. Organizată pentru a marca aniversarea celor 500 de ani de la declanșarea Reformei protestante a lui Martin Luther, Expoziţia „Rosturi şi Rostiri la saşi” conturează o lume în care cuvântul accentuează importanţa credinţei, concept adunat într-un vers semnat de Martin Luther pe care îl regăsim, brodat sau inscripţionat, în tot spaţiul transilvănean săsesc, până în zilele noastre: “O cetate puternică este Dumnezeul nostru”.

Casa Hermes, la Muzeul de Etnografie Universală “Franz Bidner”
Adresa: Piața Mică, nr. 11
Program: miercuri-duminică: 10,00 – 18,00

Alebrijes sunt personaje fantastice din folclorul mexican, realizate din carton, hârtie, făină şi apă care pot fi văzute defilând pe străzile din Mexico City. Anul acesta vom putea vedea aceste creaturi mitice şi în Sibiu, mai exact în faţa Casei Hermes, unde, în perioada 20 – 26 iulie, patru artizani mexicani îşi vor da măsura măiestriei, construind o marionetă de câţiva metri înălţime. Echipa de artişti invitați la Sibiu și-a câștigat faima internațională, printre altele, și pentru că a realizat, la festivalul Hell&Heaven în 2016, figurinele ce îi reprezintă pe membrii trupei Rammstein. La ridicarea instalației de la Sibiu vor participa şi voluntari sibieni, iar după finalizare, figurina supradimensionată va rămâne expusă în holul Muzeului de Etnografie Universală Franz Binder din Casa Hermes.

În cadrul aceluiaşi eveniment, pe data de 26 iulie la ora 16:00, va avea loc vernisajul expoziţiei « Este vorba despre Mexic… », care va reuni atât obiecte de etnografie mexicană din patrimoniul Muzeului de Etnografie Universală Franz Binder, cât şi obiecte de mic artizanat, aduse de artiştii mexicani.


Muzeul Civilizației Tradiționale din Dumbrava Sibiului
Adresă : Str. Pădurea Dumbrava, nr. 16-20
Program: zilnic 10.00 – 20.00

Ediţia din acest an a Olimpiadei “Meșteșuguri Artistice Tradiționale” reuneşte 260 de participanţi, din toate judeţele ale ţării, inclusiv Sibiu și municipiul București, dar şi din străinătate, din Mexic, Republica Populară Chineză, Republica Bulgaria şi Republica Moldova. De miercuri, 26 iulie, până duminică, 30 iulie 2017, micii meşteşugari în straiele specifice locurilor de origine, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, vor însufleții, prin atelierele interactive, gospodăriile din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. În zilele de vineri, 28 iulie şi sâmbătă, 29 iulie, participanţii vor demonstra cât de iscusiți sunt în practicarea meșteșugului preferat în fața oaspeților veniți la centrul Sibiu, respectiv la Casa Artelor, în Piaţa Mică.

Olimpiada “Meșteșuguri Artistice Tradiționale”– ediția a XXII-a – 26 - 30 iulie 2017 găzduiește și tabăra de meşteşuguri artistice tradiţionale, ediţia a VIII-a, 25 iulie – 30 iulie 2017, din cadrul Programului „Fără Limite - Împreună întru Tradiţie”, dedicat persoanelor cu dizabilități, Muzeul în aer liber, Gospodăria de fluierar din Hodac.

Pavilionul Muzeal Multicultural
Str. Pădurea Dumbrava, nr. 16-20
Program: program: miercuri-duminică 10.00 – 18.00

Calea minorităților etnice – Ateliere, gospodării întregi, mori cu cai sau de vânt, așa cum erau odată, amintind, cu toate, de legendele acestor locuri. Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului expune 18 monumente ce aparțin unor minorități etnice din România, fiecare prezentând și ocupațiile tradiționale pe care le-au avut proprietarii lor. O premieră, în cadrul acestei expoziții, ar fi faptul că niciunul dintre aceste monumente nu a fost până acum prezentat din perspectiva etniei pe care o reprezintă.

SALA ATELIER, SALA TÂRG ȘI SALA CALE

Expoziția, ca experiență multimedia. Sunetul poate fi, uneori, viu, scăpat de rigorile reprezentărilor clasice, distante, convenționale, strict documentaristice sau radiofonice. Având o identitate și o viață aparte, sunetul poate îmbrăca anumite exponate într-o aură specială, imposibil de anticipat în absența lui. Sala este împărțită în cinci arii diferite, fiecare cu povestea ei și cu nebănuitele ei mistere: pălărieri, fierari, lemnari, olari sau țesătoare. Montaj sonor sonor se schimbă în zona Sălii Târg, cu secvențe menite să ilustreze vacarmul motorizat al târgului contemporan, ppentru a deveni, spre Sala Cale, un melanj de voci, așa cum se aud ele atunci când treci printr-un târg.