Festivalul Medieval "Cetăți Transilvane" Sibiu, Ediția a XIV -a


Data și ora:
Gazdă:
Piața Mare, Sibiu, Romania

Despre

Casa de Cultură a Municipiului Sibiu organizează în perioada 29 - 31 august 2014 cea de-a paisprezecea ediţie a Festivalului Medieval "Cetăţi Transilvane" Sibiu. Sub motto-ul "Bucuroşi de oaspeţi", ediţia din acest an va aduce la Sibiu, pe scena festivalului, artişti atât din România cât şi din ţări precum Letonia, Germania, Serbia, Bulgaria şi Spania.

Ediţia din acest an va marca două premiere absolute, prin prezenţa la Sibiu, cu două spectacole, a companiei Carros de Foc Spania, companie cunoscută în întreaga lume pentru spectacolele impresionante de teatru stradal. Compania Carros de Foc va prezenta în cadrul Festivalului Medieval "Cetăţi Transilvane" Sibiu două spectacole itinerante cu marionete şi care alegorice supradimensionate, spectacole prezentate în întreaga lume: Qatar, China, Franţa, Italia, Spania, Chile.

Nu vor lipsi din programul ediţiei concertele de muzică medievală, iarmarocul, dresura de păsări de pradă, statuile vivante, taberele medievale, demonstraţiile de lupte cavalereşti, speactacolele pirotehnice, spectacolele de dans, teatru pentru copii şi commedia dell' arte.

Programul ediţiei va fi completat şi în acest an de o serie de conferinţe de medievistică, susţinute de Profesor Universitar Doctor Zeno Pinter, conferinţe menite să aducă un plus de informaţie tuturor celor fascinaţi de istoria Evului Mediu. "Poveşti urbane ale Evului Mediu", "Războinicii Evului Mediu", "Viaţa de zi cu zi în Sibiul Medieval" sunt doar trei dintre conferinţele la care publicul este invitat să participe.

Parada de deschidere a festivalului va avea loc vineri, 29 august 2014, la ora 21:00, punctul de întâlnire a publicului cu artiştii invitaţi la festival fiind Parcul Cetăţii, Turnul Dulgherilor.

SCURT ISTORIC EVENIMENT
Festivalul Medieval “Cetăți Transilvane” Sibiu este un eveniment menit să celebreze zilele orașului Sibiu şi este organizat de paisprezece ani, în ultimul weekend din luna august. Având loc în Centrul Istoric din Sibiu, în piețele, pe pietonala Nicolae Bălcescu, pe străzi și străduţe pietruite, festivalul îmbracă și cheamă tot orașul în sărbătoare. Evenimentul ia startul, an de an, cu tradiționala paradă a personajelor medievale la care participă, costumați în veșmânt medieval, toți artiștii invitați și publicul care de la an la an este prezent în număr tot mai mare (de la 20.000 de spectatori, începând cu ediția 2009).

Programul fiecărei ediții este unul variat, menit să răspundă nevoilor culturale ale unui public eterogen: concerte LIVE de muzică medievală, animații stradale, lupte de stradă, turniruri, spectacole de teatru profesionist sau amator, dans, expoziții de fotografie, ateliere meşteșugărești, iarmaroc medieval. Ofelia Popii, Anca Sigartău, Mihai Gruia Sandu, Luminița Gheorghiu, Corvus Corax (Germania), Drachenmond (Germania), Artistika (Croaţia), Giganţii din Badalona (Spania), echipa emisiunii Cronica Carcotaşilor sunt doar câteva dintre numele sonore prezente în festival, de-a lungul ediţiilor de până acum ale festivalului.

Festivalul sibian este singurul festival de gen din ţară ce i-a avut pe afiş, două ediții consecutive, pe celebrii muzicieni ai formaţiei Corvus Corax – cea mai iubită și apreciată formație de muzică medievală la nivel mondial. După ediția din 2011, când Corvus Corax a concertat în premieră în România, la Sibiu, în 2012, Corvus Corax au marcat o altă premieră în istoria festivalului aducând în România concertul Cantus Buranus, o adaptare medievală în maniera originală a trupei, a cunoscutei compoziții Carmina Burana.

Fotografii