FRUMOS. CERAMIC. FOLOSITOR. CERAMICA DE TURDA ŞI DE VAMA Un altfel de târg al olarilor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului


Data și ora:
Bilete:
17 lei/ adult și 3,5 lei/ elev, student
Gazdă:

Muzeul Satului, DJ106A, Sibiu, România
Organizator:

Despre

FRUMOS. CERAMIC. FOLOSITOR. CERAMICA DE TURDA ŞI DE VAMA Un altfel de târg al olarilor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Locaţie: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului (zona Târgului de ţară)
Perioadă: 20-24 iulie 2016
Orar: miercuri – ora 16; joi, vineri 10>17; sâmbătă – duminică - între orele 10 şi 19.
Muzeul ASTRA organizează în perioada 20-24 iulie 2016, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, cea de-a patra ediţie a Târgului ,,Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Turda şi de Vama”. 25 de olari din România şi Ungaria se vor întrece aici la roata de olărit şi vor găti pe vatră deschisă sau în cuptor. Olarii vor folosi pentru asta vase de lut şi reţete tradiţionale, iar comisiile de jurizare vor desemna atât cei mai buni olari cât şi cei mai buni bucătari, în egală măsură.

,,Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor şi dezvoltă un concept inovator, de derulare a unui târg de meșteri, cu implementarea segmentelor de olărit şi de gătit şi a unei tematici prestabilite, de revitalizare a unor vechi centre de ceramică: Turda şi Vama. Vom încerca, prin intermediul unui dialog între meşterii olari şi cercetătorii în domeniul ceramicii tradiționale, să găsim soluții pentru evitarea kitschului. Vom avea în vedere oportunitățile de adaptare a metodelor de producere şi ornamentare a ceramicii la cerinţele internaţionale, prin înlocuirea treptată a smalţurilor plumbifere cu smalţuri ecologice, în cazul ceramicii de uz gospodăresc, însă păstrând caracterul tipologic şi stilistic.”, a declarat Karla Roşca, muzeograf C.N.M. ASTRA.

Evenimentul va începe miercuri, 20 iulie 2016, ora 16.00, în Muzeul în aer liber, în clădirea Pavilionului Muzeal Multicultural, prin conferinţa ,,Ceramica de Turda şi de Vama între estetic şi funcţional”. Atelierele interactive de olărit destinate publicului vizitator vor funcţiona pe toată durata desfășurării târgului. În 23 şi 24 iulie 2016, în zona Târgului de ţară vor fi organizate ateliere de olărit pentru copii şi adulţi susţinute de Centrul Scout Nocrich, Sibiu, Fundaţia ADEPT Transilvania din Saschiz, Mureş şi Asociaţia MONUMENTUM din Alţâna, Sibiu.

Sponsorii demonstraţiilor de olărit sunt Interkeramik Kecskemet din Ungaria şi S.C. Interceram din Sighişoara. Partener cultural si colaborator al târgului este Asociaţia Maghiarilor din Sibiu.

Miercuri, 20 iulie 2016

Orar: între orele 16-20,

Locaţie: Muzeul în aer liber, Pavilionul Muzeal Multicultural, Sala Auditorium;

Acţiune: deschiderea oficială a evenimentului - conferinţa ,,Ceramica de Turda şi de Vama între estetic şi funcţional”

Joi - Vineri, 21-22 iulie 2016

Orar: între orele 10 – 17

Locaţie: Muzeul în aer liber, Târgul de țară

Acţiune: târg de ceramică; Demonstraţii practice de olărit şi de gătit

Sâmbătă, 23 iulie 2016

Orar: între orele 10 şi 19

Locaţie: Muzeul în aer liber, Târgul de țară

Acţiune: târg de ceramică; demonstraţii practice de olărit şi de gătit, ateliere de olărit pentru copii şi adulţi

Duminică, 24 iulie 2016

Orar: între orele 10 şi 19

Locaţie: Muzeul în aer liber, Târgul de țară

Acţiune: târg de ceramică, demonstraţii practice de olărit şi de gătit, ateliere de olărit pentru copii şi adulţi;

!ORA 12! - Festivitatea de premiere a meşterilor olari şi bucătari

Coordonator și INFO TEXT: Karla Roşca, muzeograf C.N.M. ASTRA

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Fotografii