Generația Marii Uniri – Alexandru și Ioan Lapedatu


Data și ora:
Gazdă:

Piața Mare, Sibiu, Romania

Despre

În pregătirea aniversării Zilei Naționale a României și a lansării programului Centenar, Muzeul Național Brukenthal găzduiește un amplu proiect expozițional care prezintă destinele a doi membri marcanți ai vieții politice și istorice, culturale și financiare din țara noastră, frații Alexandru Lapedatu (1876-1950) și Ioan Lapedatu (1876-1951) reflectate în lumina documentelor, a fotografiei, a mărturiilor și a cărților.

Frații Lapedatu sunt mărturia elocventă a progresului societății românești de la sfârșitul veacului al XIX-lea și prima jumătate a celui următor. Născuți români și crescuți într-un imperiu ce nu era a lor, au năzuit aidoma părinților să se împlinească într-o Românie a românilor.

Inițiatori de legi și reglementări publice, organizatori de instituții și organizații civice sau religioase, importanți donatori și finanțatori ai unor edificii publice, civile şi religioase, fraţii Ioan şi Alexandru Lapedatu au participat decisiv la procesul de modernizare şi unificare legislativă, administrativă şi instituţională a României Mari.

Cu ocazia vernisajului, va fi prezentat şi albumul „Gemenii Alexandru şi Ion Lapedatu istorie şi finanţe”, editura Oscar Print, 2016, susţinut de Banca Naţională a României şi Fundaţia Lapedatu.

În cadrul manifestărilor sibiene dedicate gemenilor Lapedatu, vineri 17 noiembrie 2017, orele 13:00 va fi dezvelită și o placă comemorativă pe sediul Băncii Naționale a României, agenția Sibiu, str. Mitropoliei, nr. 16.