Înapoi în comunism? scurmetraje + discuție

Prezentare, Întâlnire

Data și ora:
Gazdă:

Astra Park, Strada Mitropoliei, Sibiu, Romania

Despre

Miercuri ne uităm la trei scurtmetraje, după care stăm la o șuetă cu Dan Perjovschi, Elena Calistru și Diana Filimon despre viața cotidiană din comunism*

La 30 de ani de la schimbarea de regim din '89, e timpul să vorbim cu cei născuți în democrație despre drepturile și libertățile câștigate în 1989. Discuția e necesară pentru că încă n-am făcut pace cu trecutul și avem nevoie de un astfel de catharsis social. Poveștile cotidiene pot (re)crea o punte între două generații: cei născuți înainte de 1989 și cei născuți după.

CONTEXT:
În această primăvară, am deschis în București 80east - apartamentul comunist. Acolo, în apartamentul decorat în stilul anilor 80, liceenii vin cu clasa și învață despre comunism într-o manieră experiențială, trăindu-l pe propria piele prin diverse jocuri. Astfel, ei înțeleg mai bine concepte precum depturi și libertăți atunci când le sunt traduse și exemplificate concret.

Credem cu tărie că e nevoie să conservăm memoria recentă, inclusiv micile istorii de zi cu zi. Altfel, uitarea lor va duce la repetarea lor. De aceea, ca o extensie a acestui proiect, vizităm 5 orașe (Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Constanța) pentru a deschide dialogul în țară despre cum putem memorializa mai bine comunismul. Colecționăm și istorii orale din perioada comunistă, pentru a le arhiva pe un site dedicat.

Ziua „înapoi în comunism?” e destinată liceenilor, atât celor de azi, cât și celor de altădată. Este o zi de reflecție asupra perioadei comuniste și asupra posibilităților de a mai aluneca vreodată către ceva similar în România.

PROGRAM:
🎥 Proiecții scurtmetraje: „Tuns, ras și frezat” (2013) „Cadoul de Crăciun” (2018), ambele semnate de Bogdan Mureșanu, și „Nu trage perdeaua” (2019), în regia lui Andrei Florescu. Intrare liberă, în limita locurilor disponibile.

🎤 Discuție deschisă cu Dan Perjovschi, Elena Calistru și Diana Filimon (Forum Apulum)

Ilustrație: Dan Perjovschi