Jazz – Suflet și Formă


Data și ora:
Gazdă:
Piața Mare 12, Sibiu 550163, Romania
Organizator:

Despre

Fundatia Sibiu Jazz Festival organizeaza o expozitie aparte in cadrul deja cunoscutului proiect Focus Jazz. Expozitia de sculpturi “Jazz – Sunet si Forma” realizata de sculptorul sibian Eugen Petri reprezinta marturia pasiunii artistului pentru muzica jazz.

Eugen Petri reuseste sa transpuna in palpabil sufletul sunetului, emotia transmisa de jazz deopotriva muzicianului si ascultatorului. Artistul a descoperit sculptura la varsta de 14 ani, cu ocazia unui program extracurricular la care a luat parte. Acela a fost si momentul zero care a marcat inceputul unei calatorii lungi si frumoase pe parcursul careia si-a pus sufletul in opere de arta admirate in multe expozitii din intreaga lume. Artistul gaseste inspiratie in istorie, mitologie si jazz, iar operele sale prind viata in materiale precum bronz, lemn, fier, marmura sau lut.

Discipol al maestrului Kurtfritz Handel, sculptorul Eugen Petri a intrat in atmosfera jazzului inca de la varsta de 12-13 ani, avand privilegiul de a copilari in Sibiu, capital jazzului din Romania. In anul 2005, artistul a gasit inspiratia sa imbine intr-o armonie impecabila cele doua pasiuni ale sale: sculptura si jazzul. Astfel au luat nastere cele 19 piese care surprind trairile instrumentistilor de jazz. Eugen Petri isi descrie opera “Jazz - Suflet si Forma” intr-o maniera in care transmite perfect trairile care au stat la baza acesteia: “Reprezentarea plastica a jazzului in lucrarile mele este o framantare de forme realiste si de culori care, intr-o nuanta umoristica, reprezinta sau descriu anumite stari pe care le traiesc instrumentistii in timpul concertelor si unicitatea anumitor miscari unice care apar in timpul spectacolelor.”

Pictorul Florin Sutu despre “Jazz - Suflet si Forma”: “Acestei expozitii a lui Eugen Petri i-as spune mai degraba o confesiune, o marturisire a bucuriei artistului de a locui in vecinatatea sau cel mai adesea in interiorul muzicii, a jazzului. E vorba de o confesiune a artistului, ce incearca – asa cum Nichita Stanescu sonoriza orice atom – sa descompuna muzica si sa o reaseze, sa o reintegreze in tridimensionalitate, sa ii confere muzicii, daca este posibil, materialitate, si nu in sensul vulgului, ci o materialitate in sensul spatialitatii, elegante, subtile. Eugen Petri imi aminteste de sonoritatile scandinave prin rafinamentul liniei, al incarcaturii emotionale ascunse.”

Cele 19 sculpturi vor fi expuse si vor putea fi admirate in Centrul de Informare Turistica al Primariei Sibiu in perioada 24 aprilie – 7 mai 2017. Expozitia continua in perioada 8 -21 mai 2017, statuetele vor fi expuse pentru vizitatori in Galeria de Arta UAP din Sibiu, situata in Piata Mare la numarul 12.

Asadar, in perioada 24 aprilie -21 mai va invitam intr-o calatorie minunata in lumea artei, o calatorie pe parcursul careia vom descoperi impreuna armonia pe care o creeaza imbinarea a doua arte: muzica jazz si sculptura.