Lansare de carte - Ana Donțu și Sînziana Șipoș

Lansare de carte

Data și ora:
Gazdă:

Piața Mică 4, Sibiu, România
Organizator:

Despre

Vă invităm luni, 10 aprilie, ora 18:00, la o întâlnire cu poetele Ana Donţu și Sînziana Șipoș și o discuție despre cărțile lor de debut, „Cadrul 25” și „Somnul din Conducte”, despre poezia feminină din ultimii ani și multe altele.

Vor vorbi, alături de ele: Radu Vancu, Dragoș Varga și Mirela Ocinic.

Imaginarul din poemele Sînzianei Șipoș are calitatea bizară de a părea simultan oniric și hiperrealist: totul în ele pare un vis (un coșmar multicolorat mai degrabă), dar în același timp totul e cât se poate de real. Este, desigur, o calitate specifică spațiului est-european – o întâlnim în lumile cehului Franz Kafka, ale românului Urmuz sau ale rusului Daniil Kharms. Toate sunt coșmaruri ultra-precise, absurde și policromate. Sînziana Șipoș are toate calitățile pentru a continua această școală extrem de exclusivistă la cel mai bun nivel. Poemele ei delicate, terifiante, multicolore o dovedesc dincolo de orice îndoială.
Radu Vancu despre Sînziana Șipoș

Cadrul 25. O carte ca un manifest discret al unei generații care nu face promisiuni, doar constată, relativizând durerea. Un manifest al unei generații căreia maeștrii Tom și Jerry i-au promis multe și pe care au pregătit-o, mai ales, să-l privească cu ochii larg deschiși pe piticul din Twin Peaks — confundându-l poate cu însuși Jerry. Generația cu ștreangul de gât și fără frică de întuneric, într-o lume cu veverițe din Ice Age, transformeri și drumuri care te înghit. În poezia Anei Donțu, alienarea se transformă instantaneu în limbaj (chirurgical și salvator), pentru că lucrurile groaznice se întâmplă mereu altundeva, pentru că toate par să treacă prin tine fără să lase urme, ca în desene animate. Dar de fapt nu.”
Svetlana Cârstean despre Ana Donţu