Lansare de carte - „Caiet de cenzor” de Liliana Corobca

Lansare de carte

Data și ora:
Gazdă:

Piața Mică 4, Sibiu, România
Organizator:

Despre

Librăria Habitus și Editura Poliromi vă invită marți, 25 aprilie, începând cu ora 18:00, la o întâlnire cu scriitoarea Liliana Corobca și ultimul ei roman, „Caiet de cenzor”. Alături de autoare vor fi: Radu Vancu și Dragoș Varga.

Romanul „Caiet de cenzor” are ca punct de plecare corespondenţa fictivă dintre autoare şi şefa Biroului Documente Secrete din temuta Direcţie Generală a Presei şi Tipăriturilor (Cenzura), care în anii ’70 mergea personal la fabrica de hârtie să ateste arderea sau tocarea caietelor de cenzori (considerate secrete de stat) şi care, înainte să fugă din ţară în 1974, a sustras unul dintre aceste caiete.
Acum, după patruzeci de ani, îl pune la dispoziţia cercetătoarei. Întreaga activitate a unui cenzor – meserie ingrată, despre care era interzis să vorbeşti – este rezumată în acest caiet-jurnal, ce dezvăluie nu doar structurile instituţiei cenzurii, ci şi viaţa de culise, frământările, revoltele şi culpabilizările celor care decideau soarta cărţilor. Sunt doar cinci luni din viaţa cenzoriţei Filofteia Moldovean, dar atât de dense, încât ne dau imaginea aproape completă a acestei instituţii misterioase.

Liliana Corobca s-a născut în 1975, în satul Săseni, raionul Călăraşi, Republica Moldova. A debutat cu romanul „Negrissimo” (2003; Premiul „Prometheus” pentru debut al revistei România literară, Premiul pentru debut în proză al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova) şi „Personajul în romanul românesc interbelic” (teză de doctorat, 2003). A publicat romanele „Un an în Paradis” (Cartea Românească, 2005, tradus în italiană şi germană), „Kinderland” (Cartea Românească, 2013; Polirom, 2015, tradus în germană şi slovenă, bestsellerul Editurii Cartea Românească la Tîrgul de carte Bookfest 2013, distins cu Premiul Radio România Cultural, secţiunea Proză, şi premiul Crystal la Festivalul Internaţional de la Vilenica, Slovenia, în 2014) şi „Imperiul fetelor bătrîne” (Cartea Românească, 2015). A scris şi un monolog în trei acte, „Cenzura pentru începători”, apărut în Austria în 2014. A publicat volume ştiinţifice despre cenzura comunistă, exilul literar şi bucovinenii deportaţi în Siberia. A beneficiat de burse şi rezidenţe de creaţie în Germania, Austria, Franţa şi Polonia.

Parteneri: Editura Polirom, Continental Forum Sibiu, Capital Cultural, Cafeneaua din Librărie, Zile si Nopti Sibiu