Lansare de carte „Clara Haskil” de Jerome Spycket la Sibiu

Lansare de carte

Data și ora:
Gazdă:

Strada Nicolae Bălcescu, Sibiu, Romania
Organizator:

Despre

Festivalul Internațional Clara Haskil (FICH) și Editura Humanitas le dau întâlnire melomanilor și iubitorilor de carte din Sibiu joi, 26 octombrie, cu începere de la ora 17:00 la Librăria Humanitas ”Constantin Noica”, pentru un dublu eveniment de excepție dedicat pianistei Clara Haskil.
Este vorba despre lansarea celei mai cunoscute biografii a Clarei Haskil, cartea semnată de muzicologul Jérôme Spycket, apărută, după 30 de ani, într-o nouă traducere la Editura Humanitas, și o întâlnire cu doi dintre artiștii care vor urca pe scena Sălii Thalia în cadrul celei de-a patra ediții a FICH, care se va desfășura între 27 și 29 octombrie.
Vor fi prezenți la eveniment: Alina Azario, pianistă și director artistic Festivalul International Clara Haskil, Adrian Iliescu, violonist și prim concert-maestru al Orchestrei Hamburger Symphoniker și Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii și specialist în filosofia și istoria ideilor. Discuția va fi moderată de Petru Trăscăian, librar.

De patru ani, FICH încearcă să readucă în actualitate numele inegalabilei pianiste de origine română, prin concerte de înaltă ținută, susținute de nume de primă mărime ale muzicii clasice contemporane. Anul acesta, Editura Humanitas, prin reeditarea volumului semnat de Jérôme Spycket, carte recompensată în 1976 cu Premiul „Claire Virenque“ al Academiei Franceze, contribuie major la acest exercițiu al reașezării în actualitate a numelui Clarei Haskil, un model pentru generații întregi de pianiști din întreaga lume.
Volumul lui Spycket reface biografia Clarei Haskil, de la primii ani, ai familiarizării cu lumea muzicii clasice, petrecuți la București, trecând prin anii formării și ai luptei pentru construirea unei cariere, până la perioada meritatei recunoașteri în plan internațional.

„Clara Haskil a fost un soi de magician: a știut să transforme talentul în geniu, fragilitatea în forță, dificultățile în perseverență și tenacitate. Toate aceste calități o fac să devină o sursă de inspirație și un exemplu pentru fiecare dintre noi, fie că suntem sau nu muzicieni. Și cred că, în epoca în care trăim, avem nevoie mai mult ca niciodată de exemple de autenticitate și de valori. România e țara în care s-a născut Clara Haskil și am convingerea că ține de datoria noastră să o cunoaștem mai bine și să îi aducem omagiul meritat la ea acasă”, a mărturisit pianista Alina Azario, inițiatoarea FICH.
Publicat în condiții grafice excelente și într-o nouă traducere semnată de Lidia Dumitru, Elena Ciocoiu și Adina Cobuz, cartea lui Jérôme Spycket va fi lansată în toamna aceasta și în alte orașe ale țării.
Intrarea la eveniment este liberă.

Volumul lui Spycket reface biografia Clarei Haskil, de la primii ani, ai familiarizării cu lumea muzicii clasice petrecuți la București, trecând prin anii formării și ai luptei pentru construirea unei cariere, până la perioada meritatei recunoașteri în plan internațional.
Contemporană cu George Enescu și Dinu Lipatti, de care o lega o prietenie foarte strânsă, Clara Haskil a atins târziu celebritatea și recunoașterea internațională pe care le merita cu prisosință. Povestea vieții Clarei Haskil, astăzi unul dintre reperele muzicii clasice internaționale, se desfăşoară între o serie de repere precum cultivarea intensă a unui talent incredibil, tracul perpetuu, fragilitatea fizică, tristețea neajunsurilor de zi cu zi și tragismul unor vremuri complicate.
Deceniile în care succesul se lăsa așteptat au fost contrabalansate de o admirație neobișnuită pe care a stârnit-o întotdeauna printre dirijorii și interpreții cu care a colaborat sau printre cei care au auzit-o cântând.
Ce însemna stilul Clarei Haskil, așa cum a fost descris de criticii care asistau la concertele ei? O vigoare masculină și tandrețe feminină, o tehnică ieșită din comun, de o muzicalitate rară, interpretare perfectă, firescul și profunzimea înțelegerii muzicale. Criticul muzical Charles Koëlla spune după un recital la Lausanne: „Domnişoara Clara Haskil este foarte tânără; cu toate acestea, arta dumneaei este foarte matură, atât ca fond, cât şi ca formă. Pare plăpândă şi interpretarea sa atinge forţa supremă, forţa adevărată, precum şi o forță care rezultă în urma cunoaşterii sau simţului înnăscut al contrastelor. Aplecată peste claviatură, fără să fie atentă la public, trăind doar pentru ea însăşi, pare că se îngemănează cu instrumentul ei. Şi instrumentul prinde forma muzicii şi a frumuseţii.“
O cronică publicată după un concert la New York descrie aceleași extraordinare resorturi ale înțelegerii muzicale: „Să o asculţi pe domnişoara Haskil interpretându-i pe Schumann, pe Chopin, pe Ravel este ca şi cum ai atinge de aproape dezvăluirea firii acestor oameni, a motivelor care i-au determinat să le scrie astfel.“

Programul festivalului este disponibil pe www.clarahaskil.ro.