Lansare de carte: „Critica judecății de gust” de Ion Dur

Lansare de carte

Data și ora:
Gazdă:

Strada Nicolae Bălcescu, Sibiu, Romania
Organizator:

Despre

Librăria Humanitas Constantin Noica vă invită miercuri, 24 ianuarie, de la ora 18.00, la lansarea volumului „Critica judecății de gust” de Ion Dur, apărut la Editura EIKON.
Invitați, alături de autor: Rita Chirian, Răzvan Enache și Gabriel Hasmațuchi.

Prin „Critica judecății de gust”, ratificăm axiologic varii texte printr-o serie de lecturi și interpretări. Prima parte a cărții este consacrată lui Petre Pandrea, care se manifestă în gazetărie ca un fel „zurbagiu balcanic”. Ne-au interesat judecățile sale de filosofie politică, economie, sociologie politică, filosofia dreptului, dar și cele asupra „omului oltean”, situat cumva între perfectul simplu și perfectul (des)compus.
Excursul critic de justificare valorică a fost pliat apoi pe cărți de filosofie, sociologie, proză sau poezie, chiar pe științe ale comunicării. Dintre autori, îl amintesc pe pe gânditorul Alexandru Surdu, care, prin filosofia pentadică, vrea și poate să se situeze într-un raport de ruptură/continuitate cu metafizica lui C. Noica.
Eseul cuprinde și unele pagini de jurnal domestic („Zilele după Iov”), o încercare de ispășire a răului prin pătrunderea cu adevărat a sensului suferinței.