Lansare de carte "Interior zero" de Lavinia Braniste

Lansare de carte

Data și ora:
Gazdă:

Piața Mică 4, Sibiu, România
Organizator:

Despre

Lavinia Braniște despre „Interior zero”, la Sibiu

Vineri, 17 martie, de la ora 18:00, la Librăria Habitus (Piaţa Mică nr. 4) din Sibiu, Lavinia Braniște va vorbi despre romanul său de debut, „Interior zero”, apărut la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”, disponibil şi în ediţie digitală.

Invitaţi, alături de autoare: Radu Vancu şi Ştefan Baghiu.

Cristina are treizeci de ani, lucrează la o firmă de construcţii, are un prieten, Mihai, şi locuieşte în apartamentul unui coleg de muncă. O existenţă aparent normală, dar care ascunde prea multe neajunsuri. Deşi încă tînără, nu vede un traseu bine delimitat al vieţii sale, locul de muncă o sufocă, e aproape toxic, iar iubitul îi oferă doar o relaţie la distanţă, fără prea multe perspective, apărând şi dispărând pe perioade mai lungi sau mai scurte. Nu ştie dacă îl iubeşte sau nu şi ar dori să clarifice lucrurile cu el, însă totul se complică din cauza unei sarcini nedorite. Ar vrea să scape şi de job, de şefa obositoare şi colegii plictisitori, dar asta se întâmplă doar când firma dă faliment. Veşnica nehotărâre face ca toate marile decizii să fie luate de alţii pentru ea. Va reuşi oare să-şi depăşească condiţia? Îşi va găsi, într-un final, drumul pe care şi-l doreşte? Interior zero ne arată cât de uşor poate să treacă viaţa pe lângă tine şi cum alegerea căii mai sigure poate avea consecinţe mult mai grave decât ţi-ai putea imagina.

„Ajunsă la cea de-a treia carte de proză, Lavinia Branişte a reuşit ceva ce alţii nu obţin nici până la finalul carierei: să aibă un personaj personal, un tip recognoscibil care navighează dintr-o carte în alta, cam ca Henry Chinaski al lui Bukowski, toutes proportions gardées... Iarăşi, Lavinia dă senzaţia că scrie foarte uşor, că pur şi simplu notează ce i s-a întâmplat peste zi, or, asta este proza cea mai «muncită» de fapt. Acest comportamentism lejer, marca Laviniei, ascunde frământări, revolte, chiar şi o teorie personală a literaturii. Nu ştiu dacă avem în faţă un roman sau proză scurtă: aş spune mai curând că este harta unui teritoriu pe care autoarea îl cartografiază obsesiv şi minuţios.” (Bogdan-Alexandru Stănescu)

„Interior zero cartografiază zona sinistră dintre noi. Orice apropiere se preschimbă numaidecât în strâmtorare şi abuz. Oamenii sunt aici meschini ori egoişti ori amândouă. De aceea, nicio comuniune nu este posibilă. Lavinia Branişte surprinde tragicul acesta – de tip dostoievskian, mi se pare – nu în expresia sa monumentală, ca un Ivan Karamazov revoltat, ci în tot felul de... nimicuri aparente. Părerea mea este că tocmai aceste mici scene de interior, faptele banale care se succedă implacabil, dau forţa de convingere pe care o are cartea.” (Ovidiu Pop)

Lavinia Branişte s-a născut în 1983, la Brăila. A studiat limbi străine la Cluj-Napoca şi Bucureşti. A debutat în 2006 cu volumul de poezii „Poveşti cu mine”, după care au urmat două volume de proză scurtă, „Cinci minute pe zi” (2011) şi „Escapada” (2014), şi o carte pentru copii, „Rostogol merge acasă” (2016). „Interior zero” este primul ei roman. În prezent locuieşte în Bucureşti, unde lucrează ca traducătoare.

Parteneri: Editura Polirom Cafeneaua din Librărie Capital Cultural Continental Forum Sibiu