Maxin Vengerov & Vag Papian


Data și ora:
Gazdă:

Bulevardul Victoriei 40, Sibiu, România

Despre

RECITAL EXCEPTIONAL
în cadrul Recitalurilor Festivalului George Enescu la Sibiu

MAXIM VENGEROV – vioară
VAG PAPIAN – pian

Program:

Brahms – Scherzo în do minor din Sonata F.A.E. (1853)
Brahms – Sonata nr. 3 în re minor pentru vioară şi pian, op. 108
Enescu – Sonata nr. 3 în la minor pentru vioară şi pian, op. 25
Franck – Sonata în La major pentru vioară şi pian

Cunoscut în mod universal drept unul dintre cei mai buni muzicieni ai lumii, numit adesea cel mai mare interpret la coarde din lumea de astăzi, câștigătorul premiului Grammy, Maxim Vengerov, se bucură totodată de recunoaștere internațională ca dirijor, fiind și unul dintre cei mai solicitați soliști din întreaga lume a muzicii clasice.

Una dintre cele mai mari pasiuni ale lui Vengerov este predarea și încurajarea tinerelor talente, ocupând diverse poziții de predare în întreaga lume și fiind în prezent ambasador și profesor invitat la Academia de Muzică Menuhin din Elveția (IMMA), iar, din septembrie 2016, profesor de vioară Polonsky la Colegiul Regal de Muzică din Londra – principalul conservator din Marea Britanie. În plus, domnul Vengerov dezvoltă convingerea conform căreia concursurile reprezintă o platformă pentru a lansa carierele internaționale ale tinerilor artiști, iar datorită acestui principiu, el a făcut parte din numeroase jurii, dintre care amintim concursul de dirijori Donatella Flick, concursul de vioară Menuhin, iar în mai 2013 a participat la finalele Competiției Internaționale de Vioară de la Montreal.

În 1997, Maxim Vengerov a devenit primul muzician clasic numit Ambasador al Bunăvoinței Internaționale de către UNICEF, lucru care i-a permis să continue să inspire copiii din întreaga lume prin muzică. În acest rol al binefăcătorului, a interpretat pentru copiii și comunitățile dezavantajate din Uganda, Thailanda, Balcani și Turcia, ajutând în același timp la strângerea de fonduri pentru numeroase programe asistate de UNICEF. Este, de asemenea, patronul proiectului MIAGI din Africa de Sud, proiect care conectează copiii cu diferite origini etnice prin muzică.

Maxim Vengerov a primit burse prestigioase și onoruri de la mai multe instituții, printre care Academia Regală de Muzică și ordine de merit atât din partea România, cât și din partea land-ului Saarland al Germaniei, iar în 2012 i-a fost acordată Honorary Visiting Fellowship la Colegiul Trinity, Oxford. A primit, de asemenea, numeroase premii, inclusiv Premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare – solist instrumental (cu orchestra) (2003), două premii Gramophone (1994, 1995), un Classical Brit Award (2004), cinci premii Edison Music Classical 1998, 2003, 2004), două premii ECHO (1997, 2003) și un premiu Crystal din partea Forumului Economic Mondial (2007) – premiu care onorează artiștii care și-au folosit arta pentru a îmbunătăți starea lumii.