Mobilier pictat. Tradiţie. Diversitate. Modernitate. - Simpozion național


Data și ora:
Gazdă:

ASTRA National Museum Complex, Strada Pădurea Dumbrava 16-20, Sibiu 100302, Romania
Organizator:

Despre

Mobilier pictat. Tradiţie. Diversitate. Modernitate.

Muzeul de Etnografie Săsească Emil Sigerus din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu organizează în perioada 11-12 decembrie 2014 prima ediţie a simpozionului naţional ,,Mobilier pictat. Tradiţie. Diversitate. Modernitate.”. La acest eveniment vor participa 20 de muzeografi, meşteri populari şi pasionaţi de pictură din judeţele Zalău, Braşov, Cluj, Mureş şi Sibiu.

Întâlnirea îşi propune deschiderea unei noi uşi în abordarea temei mobilierului pictat, spre analizarea şi definirea acestuia din punct de vedere al zonelor de provenienţă, a tehnicilor de îmbinare, a coloritului şi a varietăţii motivelor pictate. De asemenea, prin organizarea acestei prime ediţii a simpozionului, C.N.M. ASTRA îşi doreşte să încurajeze contactele ştiinţifice între cercetători, curatori, colecţionari şi pasionaţi de artă. Practic, în acest mod se poate crea un forum de discuţii pentru schimburi de idei, informaţii şi concepte în domeniul mobilierului pictat.

,,Evenimentul prezintă povestea mobilierului pictat, o temă rar pusă în discuţie de către specialişti, încercând să unească informaţii referitoare la acest segment semnificativ al etnografiei, în care pictura este redată de către pictorii de frumos plină de viaţă, pasiune şi semnificaţie. Dorim să readucem la lumină o cultură locală transilvăneană de mult uitată precum lăzile şi cuferele din podul bunicilor noştri.“, a declarat Simona Malearov, muzeograf Muzeul de Etnografie Săsească Emil Sigerus.

Simpozionul se va desfăşura la Sibiu, în cadrul Centrului ASTRA pentru Patrimoniu din Muzeul în aer liber, în perioada 11-12 decembrie.

Fotografii