Orașe Magnet, Sibiu - dezbatere pe baza studiului World Bank


Data și ora:
Gazdă:
Strada Tribunei, nr. 17, Sibiu, Romania

Despre

Marți seara ne întâlnim la Științescu Hub pentru dezbaterea „Orașe Magnet - Sibiu”, pe baza studiului realizat de World Bank România: „Orașe Magnet: Ce pot face orașele românești pentru a fi mai atractive pentru oameni”.

http://documents.worldbank.org/curated/en/448771499322731333/pdf/116400-ROMANIAN-REVISED-PUBLIC-Magnet-Cities-Migration-and-Commuting-in-Romania-RO.pdf

Orașele Magnet sunt poli de atracție. Funcționează ca motoare regionale de dezvoltare. Migrația internă sau relocarea dintr-un oraș în altul indică nivelul de competitivitate al centrelor urbane.

Migrația internă și relocarea declanșează creșterea economică și au un rol esențial în procesul de dezvoltare. În decizia românilor de a se muta în alt oraș, cântăresc greu mai mulți factori, printre care se numără puterea universităților, dinamica economică și calitatea vieții.

Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov sunt cele mai atractive oraşe pentru cei care intenţionează să se mute în interiorul ţării, se arată în raportul Băncii Mondiale (BM). În ce măsură este Sibiul capabil să atragă resursă umană valoroasă și ce poate face în acest sens, este o întrebare pe care trebuie să ne-o punem cu toții, în perspectiva unui viitor în care orașele devin tot mai competitive iar principalul teritoriu de luptă este tocmai capitalul uman.

În prima parte a dezbaterii, Marius Cristea și Marcel Ionescu-Heroiu, doi dintre autorii studiului, vor prezenta cele mai relevante rezultate ale cercetării care descrie tendințele de dezvoltare urbană în România. În a doua parte a evenimentului, invitații vor dezbate în grupuri de discuții, despre cele mai potrivite metode de a „magnetiza” Sibiul.

__________________________________________
Despre invitați

Marcel Ionescu-Heroiu lucrează ca Expert Senior Dezvoltare Urbană în biroul Băncii Mondiale din București, România. Marcel deține o diplomă de licență în economie de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România, și un doctorat în dezvoltare regională de la Universitatea Cornell, Ithaca, New York, Statele Unite ale Americii.
Printre domeniile-cheie în care a lucrat Marcel se enumeră: politici de dezvoltare urbană și regională și competitivitate; gestionarea programelor operaționale UE; prioritizarea proiectelor; guvernare locală și regională; dezvoltare durabilă și schimbări climatice; reamenajarea zonelor industriale dezafectate.
Marcel a contribuit la sau a condus proiecte în România, Polonia, Turcia, SUA, Serbia, Macedonia, Bosnia și Herțegovina, India, Georgia, Azerbaidjan și Croația.

Marius Cristea, Expert, Grupul Banca Mondială, A absolvit studii economice și în domeniul dezvoltării regionale durabile la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, iar din 2013 este doctor în Geografie, urmând un stagiu de cercetare la Academia de Științe a Austriei din Viena. De asemenea, dispune de certificări ca manager de proiect, formator, expert în comunicare și în absorbția fondurilor nerambursabile.
A activat pentru peste 5 ani în cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, unde a derulat activități în domeniul planificării strategice, dar și al inovării, dezvoltării sectorului IMM etc.
De asemenea, colaborează cu Banca Mondială, în calitate de expert pe termen scurt, în cadrul unor proiecte de asistență tehnică pentru pregătirea perioadei de programare 2014-2020, dar și cu firme de consultanță și ONG-uri locale pentru elaborarea de strategii de dezvoltare locală și regională, planuri de mobilitate, asistență tehnică pentru ministere în sfera dezvoltării urbane.
_____________________________________________

Fundaţia Comunitară Sibiu este un finanţator privat local care identifică, promovează şi finanţează iniţiative şi proiecte ale comunităţii sibiene - ONG-uri, grupuri de iniţiativă, companii, persoane fizice - contribuind astfel la dezvoltarea locală.

Alte sugestii

14 Mar
Sibiul Plantează 2020
Comunitate
Începe la 09:00  |  Gușterița, Sibiu, Romania
27 Mar
Mistic - 2020 Vibrația lumii noi
Comunitate
Începe la 10:00  |  nr. 1, Strada Emil Cioran, 3 550025, România
4 Iul
Festivalul Național „Bujorul de munte”
Comunitate
Începe la 10:00  |  Gura Râului 557095, Romania
Vezi mai multe evenimente