Peştii marini din supermarketuri


Data și ora:
Bilete:
Adulti: 13 lei, Elevi, studenti, persoane cu handicap usor, posesori card Euro 26: 3,25 lei, Pensionari: 6,5 lei, Grupuri organizate (minim 10 persoane): 11 lei
Gazdă:
Muzeul de Istorie Naturală, Strada Cetăţii nr. 1

Despre

Peştii marini din supermarketuri
Vernisaj: 29 Noiembrie, orele 12:00
Curator: Liviu Răzvan Pripon, Asociaţia pentru ştiinţă, educaţie şi mediu MEROPS, Braşov.
Coordonator MNB: Ana-Maria Păpureanu

Expoziţia este parte din proiectul educaţional TU ŞTII CE MĂNĂNCI? coordonat de Muzeul de Istorie Naturală Sibiu, secţie a Muzeului Naţional Brukenthal din iniţiativa Asociaţiei pentru ştiinţă, educaţie şi mediu MEROPS reprezentată de domnul Liviu Răzvan Pripon.

Text oferit de curatorul expoziţiei:
Trăim într-o lume din ce în ce mai antropizată şi prin urmare comportamentul nostru a trecut şi el dintr-un context natural într-unul artificial. Continuăm să ne adaptam la mediul urban pe măsură ce ne inadaptăm la cel natural. Costul acestei tranziţii se reflectă direct în atitudinea noastră faţă de natură. Avem impresia că întreaga viaţă se desfăşoară în oraşe şi se rezumă la activităţile noastre de acolo.
Să luăm spre exemplu atitudinea noastră faţă de hrană. Relativ nu cu mult timp în urmă fiecare dintre noi trebuia să vâneze, să pescuiască sau să culeagă pentru a avea ce mânca. Chiar şi după ce am început să cultivăm plante sau să creştem animale, am păstrat conştiinţa resurselor pentru că eram în directă relaţie cu ele, cunoscându-le mecanismele vitale. Omul contemporan nu mai procedează astfel ci merge la cumpărături. El nu mai ştie câte ouă face o găină, câtă mâncare îi trebuie unui porc până să devină muşchiuleţ sau că pasta de ton a fost la un moment dat un peşte real. Acest om contemporan trăieşte cel mai adesea cu iluzia că undeva există un rezervor inepuizabil de resurse de unde magazinele se pot aproviziona continuu.
Proiectul educaţional TU ŞTII CE MĂNĂNCI coordonat de Muzeul de Istorie Naturală Sibiu, secţie a Muzeului Naţional Brukenthal din iniţiativa Asociaţiei pentru ştiinţă, educaţie şi mediu MEROPS, îşi propune să contribuie la educaţia alimentară sustenabilă în folosul mediului natural şi a speciilor pe care omul le consideră hrană. A cunoaşte cu ce ne hrănim, înseamnă dincolo de efectul comercializării, a ne cunoaşte lumea în care trăim cu adevărat.
Am ajuns în prezent să nu mai ştim ce consumăm, nu cunoaştem numele sau biologia speciei respective. Pe rafturile magazinelor se găsesc produse de origine animală procesate, dar şi animale vii sau în forma lor naturală, cum este cazul peştilor, motiv pentru care subiectul acestei expoziţiei temporare educaţionale este acest grup. Luând peştii ca exemplu putem să trecem prin toate etapele tranziţiei de la animalul viu la produse cu grade variate de procesare.
Expoziţia temporară educaţională Peştii marini din supermarketuri este de fapt o reîntoarcere la cunoaştere, un exerciţiu de conştientizare, fără de care contribuim activ la degradarea naturii. Exponatele sunt plasate într-un context biologic, având în vedere ecologia fiecărei specii.
Tot ce este prea mult este duşmanul naturii (Hipocrate 460 – 370 î.Hr.), iar supraexploatarea biocenozei este o realitate actuală. Comportamentul nostru faţă de vieţuitoarele “hrană” şi habitatul lor este distructiv. Efectele acestui comportament le resimte Natura şi mai ales noi, vârful piramidei trofice.
Participând, contribuind şi susţinând educaţia alimentară, educaţia pentru/despre şi în natură păşim spre un stil de viaţă sănătos şi asigurăm viitorul generaţiilor ce ne urmează.
Natura şi educaţia sunt asemănătoare; educaţia transformă pe om şi, transformîndu-l, îi conferă o nouă natură (Menandru, 342 – 291 î.Hr.).

Vernisajul expoziţiei va fi urmat de o activitate educaţională susţinută de către domnul Liviu Pripon.

Fotografii