Portrete din Sibiu


Data și ora:
Gazdă:

Muzeul Satului, DJ106A, Sibiu, România

Despre

Expoziție specială pentru festivalul Zilele Hungarikum 2018.
Szegedi-Kosza Torella Alice: Sunt copilul satului. Odrasla unei familii populare, care a plecat în expediție, ca să înțeleagă cum funcționează lumea prin propria sa cultură, să întărească sau să combată înțelepciunea basmelor, fructul literaturii poeților și a scriitorilor, prin care a crescut, ca în final să-și formeze propriile impresii și prin acest fapt să aducă fericirea în sufletele oamenilor.
Acum trăiesc in Budapesta și creez. În timpul meu liber pictez zilnic câteva ore, iar la sfârșitul săptămânii petrec și mai mult timp desenând și împletind rogojină. Au fost perioade când mă ocupam și mai mult cu rogojina, în tinerețe. Poate distincțiile și faptul că trăiam în diaspora, fiind și o artistă tânără călătoream mult, acesta a fost motivul pentru care m-am inspirat din tradițiile bine încadrate și am făcut un pas înainte, am urcat o treaptă mai sus.
Nu am vrut să-mi continui studiile de artă plastică, deoarece mă temeam că alegând drumul acesta care cuprinde cunoștințe și obiceiuri care nu se aseamănă cu ale mele, o să mă plafonez. Ca să înțeleg lumea din zilele noastre, a trebuit să înțeleg adevărul. Caut unitatea în tot, cu speranța că poate voi găsi armonia. Dacă ar trebui să spun în câteva cuvinte de ce sunt o artistă, sau unde aș putea să îmi încadrez creațiile, îmi vin în minte lucruri care sunt importante pentru mine, sau lucruri la care îmi face plăcere să mă gândesc. Cum ar fi de exemplu: apartenența, mediul în relația cu sinele, relația dintre om și natură. Nu știu unde ar putea să se încadreze creațiile mele, tot ceea ce știu este că îmi face o deosebită plăcere să „desenez” cu fire de rogojină.
Expoziția va fi vernisată, în prezența artistei de Ștefan Ciprian Anghel - director general / manager CNM Astra, Crețu Mirela - director, curatorul expoziției și Levente Serfőző – președintele Asociației HID

Fotografii