Rákász Gergely: Lords Of The Organ


Data și ora:
Bilete:
20 lei, înainte de spectacol
Gazdă:

Biserica Reformată Calvină, Str. Mitropoliei, Nr. 9, Sibiu, România

Despre

HU: A Lords of the Organ sorozat a hangszer legnagyobb szerzőit és örökéletű műalkotásaikat állítja színpadra a következő években.
RO: Proiectul Lords of the Organ aduce în prim plan cei mai mari compozitori și autori pentru acest instrument muzical.

HU: Az Orgona Lordjai olyanok a hangszer történetében, mint egy-egy bíbor színű könyvjelző az örökkévalóság enciklopédiájában.A kötet Bachnál természetesen minden évben kinyílik, majd jobban és kevésbé ismert mesterművek között lapozgatunk, a bravúros orgona átiratok pedig mindig más, nem orgona szerzőt emelnek a Lordok közé. A koncert tehát egyszerre kínál jól ismert klasszikus muzsikákat, friss érdekességeket, és meglepő élményeket a hangszerek királyának udvartartásából.
Jegyelővétel: Nagyszebeni Magyar Kulturális Központ (Sörház utca, 2 szám / Berariei 2), Április 10-től: kedden és csütörtökön, 16 és 20 óra között, Simon Andreánál.
Egységes jegyár: 20 lej

Bővebb információ: http://www.szeben.ro/kulturalis-iroda/esemenyek/kozpont-2018/rakasz-gergely-lords-of-the-organ

RO: Sunt denumiți Lorzi de Orgă acei compozitori care în enciclopedia muzicală sunt însemnați cu litere roșii. Enciclopedia se deschide, bineînțeles la Bach apoi vom parcurge împreună printre autori mai mult sau mai puțin cunoscuți, iar transpunerea pe orgă vor include și compozitori clasici binecunoscuți. Concertul oferă o incursiune printre clasici consacrați, piese noi și audiții deosebite interpretate la orgă într/un recital de neegalat.

Din program:
Rapsodia Albastră de George Gershwin, de la nașterea căruia au trecut exact 120 ani oferă posibilitatea celebrării marelui compozitor. Transpunerea lui Gergely Rákász pentru orchestră, realizată în anul 2010 a fost prima de acest gen din lume. În turneul intitulat ”Un concert în albastru” a numărat peste 30.000 spectatori din întreaga Europă. Din narațiunea operei vom afla cum Gershwin a aflat din ziar că va trebui să compună piesa și a realizat-o într-un timp record, uimind auditoriul cu întrebarea dacă Rapszodia albastră este într-adevăr albastră. Un alt showman clasic este fără îndoială Antonio Vivaldi, născut acum 340 ani. Mai multe piese incluse în concertul Lords of the Organ aduc un omagiu marelui compozitor italian. Auditoriul pur și simplu va dori să-și pună o mască pentru a participa la Carnavalul de la Veneția, neștiind dacă la următorul colț Dumnezeu la va ieși în cale sau Casanova. Nu va lipsi din repertoriu Bach și se vor regăsi Debussy, Rossini, Joplin sau Bizet formând o paletă audio-coloristică realmente unică.

Rákász Gergely
Gergely Rákász s-a prezentat publicului deja la 15 ani atunci când a oferit primul concert de orgă. Până în anul 2005 a studiat și concertat în Statele Unite ale Americii și a oferit peste 1500 concerte în mari orașe de pe trei continente. Interpretarea sa originală conferă o tinerețe debordantă muzicii clasice. Prin concertele sale deosebite a implementat o nouă viziune în care cu ajutorul artelor vizuale, a dansului și teatrului a apropiat mii de persoane către muzica clasică și orgă. Producția ”Un concert în albastru” a avut peste 30.000 spectatori. În spectacolul intitulat ”Bachelley” a apropiat două genuri, poate cele mai îndepărtate ca stil muzical: Bach de Street Dance. Iar producția Muzica Apelor adună mii de spectatori, fiind chiar motiv de turism cultural pe malurile Dunării, Rinului sau Senei. A oferit concerte Reginei Danemarcei, Primului Ministru al Ungariei dar și trupei WHO, de asemenea are nenumărate acte caritabile. Artistul oferă publicului său nu doar o interpretare remarcabilă a pieselor muzicale ci expune și informații de culise despre autori sau operele acestora. Prin proiectul derulat în școlile din Ungaria peste 50.000 copii din peste 100 școli au avut prilejul să se întâlnească cu acest instrument muzical miraculos, orga clasică. Au apărut opt albume ale artistului, este Ambasadorul Cultural al Municipiului Győr, orașul său natal, este Cavaler al Ordinului Templier.

Informații: http://www.rakaszgergely.hu/

Fotografii