"Salvează o IE, salvează o frântură de Românie!"


Data și ora:
Gazdă:

Piața Mică 3, Sibiu, România
Organizator:

Despre

De Ziua Universală a Iei, SALVEAZĂ O IE! Vino cu ea în Muzeul ASTRA, spune-ne povestea ei. Câștigătorul va primi cadou o IE din colecția personală Iulia Gorneanu!

20 iunie, 10:00 -20:00 - înscrieri (la căsuța IA Sibiu din Târgul de Țară, Muzeul ASTRA)
21 iunie 10:00 -17:00 - înscrieri (la căsuța IA Sibiu din Târgul de Țară, Muzeul ASTRA)
21 iunie 18:00 -20:00 - prezentare si premierea ( în zonaTârgului de Țară, Muzeul ASTRA)

Dragii noștri, la invitația Iuliei, prietena noastră dragă, vă invităm, de Ziua Iei, să intrați în poveste! Voi sunteți autorii, protagoniștii, eroii Zilei Universale a IEI. Așa că porniți în vânătoarea de comori, mergeți acasă la bunici, căutați prin poduri, lăzi și cufere vechi, alertați bunici, mătuși și vecini, dați fuga în târgurile de vechituri, porniți în escapade rurale și găsiți piese uitate în umbră, aduceți-le la lumină, dați-le din nou viață! Apoi veniți cu ele, în 20 și 21 iunie, în Târgul de Țară din Muzeul ASTRA, în Dumbrava Sibiului, și spuneți lumii povestea lor. Câștigătoarea/câștigătorul va primi cadou o IE din cea mai frumoasă colecție privată din România, colecția Iulia Gorneanu! Și da, doamna iei românești va fi la Sibiu, va sărbători IA, solstițiul de vară și Sânzienele alături de noi!

"Salvează o IE! Avem nevoie mai mult ca niciodată de poveștile, legendele și semnele noastre, de limba bătrână. Avem nevoie să aflăm și să înțelegem ritualurile moșilor noștri, credințele lor despre lumea văzută și cea nevăzută. În fiecare zi pierdem cuvinte, muzici, pierdem căsuțele albastre, jocurile copilăriei, leacul plantelor, sacralitatea dansurilor, obiceiurile de peste an, pierdem dimensiunea magică a sufletului și a lumii. În fiecare zi ne vindem lăzile de zestre, maramele, iile, sunt pline târgurile de ele, fără de preț, neprețuite, așteaptă pe tarabă să le luăm acasă, să le deslușim semnele, să ducem mai departe povestea femeii care le-a cusut, o poveste care vine din vechime și care, dacă îi dăm o șansă, poate să fie fără de fârșit… Doar împreună putem recupera acest patrimoniu țărănesc, neprotejat de nicio lege! Haideți, acum la început de An și Calendar, să ne propunem să salvăm, fiecare după puterea lui, o căsuța bătrânească, o fotă, o zadie, un brâu sau o ie! Salvează o IE este îndemnul generic. Salvând un obiect țărănesc salvezi o frântură de Românie. Și nu uita, ia, vâlnicul, fota, covorul, betele...poate au fost făcute chiar de străbunica ta!" Iulia Gorneanu