Seria de filme Clásicos contigo / Clasicii alături de tine

Eveniment online

Data și ora:
Bilete:
https://www.facebook.com/InstitutoCervantesBucarest/
Gazdă:

Romania
Organizator:

Despre

Începând din luna mai, cinefilii au ocazia de a viziona gratuit filme celebre din cinematografia spaniolă, subtitrate în limba engleză. Timp de două luni, de pe 8 mai până pe 10 iulie, în cadrul programului „Clásicos contigo”/„Clasicii alături de tine”, în fiecare zi de vineri, pe Vimeo, va rula câte un film spaniol celebru, prezentat de regizori sau actori de primă mărime.
🎥Vizionarea se face cu acces gratuit, datele de acces pentru cinefilii români fiind disponibile pe pagina de Facebook a Institutului Cervantes din București
🎥 În mai, vor fi difuzate patru filme esențiale din epoca cinematografiei alb-negru iberice.
🕐 vineri, 15 mai, ora 21.00
¡Bienvenido Míster Marshall!/Bun venit, dle Marshall (1953)

🕐 Vineri, 22 mai, ora 21.00
Viridiana/Viridiana (1961)

🕐 Vineri, 29 mai, ora 21.00
El verdugo/Călăul (1963)

„Clasicii alături de tine” își propune să readucă în atenția publicului mari producții cinematografice, considerate puncte de referință în cinematografia spaniolă. Este o ocazie, pentru pasionații celei de-a șaptea arte de a redescoperi cinematografia spaniolă de calitate, filme provenite din arhiva Filmotecii AECID (Agenția Spaniolă de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare, Ministerul Afacerilor Externe).

Fimele vor fi disponibile pe platformă timp de 48 de ore, iar prezentările acestora, realizate de profesioniști din industrie, vor fi urcate pe canalul Vimeo al Institutului Cervantes în lunea anterioară proiecției. Primul film din serie, Moartea unui ciclist, este prezentat de Carlos Bardem, însuși nepotul regizorului.

🕐 vineri, 15 mai, ora 21.00 (până duminică, 17 mai, ora 21.00)
¡Bienvenido Míster Marshall!/Bun venit, dle Marshall
Regia: Luis García Berlanga, Spania, 1953

Villar del Río este un sătuc liniștit, sărac și uitat, în care nu se petrece nimic ieșit din comun. Doar sosirea cântăreței de folclor Carmen Vargas și a avocatului ei a adus ceva nou plictiselii de la țară. Dintr-odată, apare un trimis al guvernului, care anunță sosirea iminentă a unei comisii a Planului Marshall. Primarul, un om blând și cam tare de ureche, decide, la auzul veștii, să costumeze toată populația satului în cel mai autentic stil andaluz ca să-și primească oaspeții.

Juan Antonio Bardem și Luis García Berlanga, ajutați de Mihura, au scris această poveste incisivă bazându-se pe nemulțumirea Spaniei de a nu fi făcut parte din programul american de ajutor cunoscut drept Planul Marshall, al cărui scop era reconstrucția unei Europe afectate de cel de-al Doilea Război Mondial.

🕐 Vineri, 22 mai, ora 21.00 (până duminică, 24 mai, ora 21.00)
Viridiana/Viridiana
Regia: Luis Buñuel, Spania/ Mexic, 1961
Interzis minorilor

Filmul spune povestea unui indian văduv cu un fiu natural și o nepoată pe nume Viridiana. Ea e o novice pe care să se călugărească și trebuie să părăsească mănăstirea ca să-și viziteze unchiul, pe don Jaime, care i-a plătit studiile. În timpul vizitei, don Jaime încearcă s-o rețină.

Cum nu reușește, bărbatul se sinucide, urmarea fiind că Viridiana renunță la mănăstire și rămâne la conac să practice caritatea creștină. Don Jaime își împarte moștenirea între fiul său, Jorge, și Viridiana. Sosirea lui Jorge va schimba pentru totdeauna destinul Viridianei.

🕐 Vineri, 29 mai, ora 21.00 (până duminică, 31 mai, ora 21.00)
El verdugo/Călăul
Regia: Luis García Berlanga, Spania/ Italia, 1964
Interzis minorilor

Amadeo este un călău bătrân în pragul pensiei. O asociație de locatari îi oferă un apartament unde va putea trăi cu fiica sa, Carmen, care tocmai s-a măritat cu José Luis, angajat la o firmă de pompe funebre. Contractul pentru locuință e condiționat de angajarea drept călău, așa că Amadeo va trebui să-l convingă pe José Luis să-i moștenească „profesia“.

José Luis acceptă, cu condiția să-și dea demisia dacă va trebui s-o și exercite în fapt. Viața curge liniștită până când, într-o bună zi, vine vestea că José Luis va trebui să-l execute pe un condamnat la moarte. Amadeo își liniștește ginerele convingându-l că până la urmă va sosi grațierea.

Sursa text & foto: https://www.facebook.com/InstitutoCervantesBucarest/