SIBIU. CASE CU SUFLET LA UN CENTENAR DE UNITATE


Data și ora:
Gazdă:

Strada Samuel Von Brukenthal, Nr. 2, Sibiu, Romania

Despre

Expoziția de fotografie și documente ”SIBIU. CASE CU SUFLET LA UN CENTENAR DE UNITATE” vine, în anul în care România sărbătorește Centenarul, să contureze, printr-o modalitate inedită, un tablou al contribuției Sibiului la realizarea Marii Uniri din 1 Decembrie 1918, dar și al întregii vieți culturale, politice și administrative a Sibiului din vremurile de dinainte și de după Unire.
Orașul cuprinde numeroase case în care au locuit, vremelnic sau de-a lungul întregii vieți, nume marcante ale culturii, politicii, administrației naționale, iar expoziția își propune să scoată la lumină și să redea cetății acest bogat patrimoniu mobil și imobil al Sibiului. Expoziția va cuprinde principalele puncte ale Sibiului marcate de trecerea unor personalități de vază din viața culturală sau administrativă a Sibiului și a întregii Românii, fie că este vorba despre clădiri în care au locuit scriitori, istorici, profesori, administratori, cercetători, sau că este vorba de clădiri sau instituții prin care doar au trecut la un moment dat astfel de personalități.
Multe dintre clădirile pe lângă care trecem în graba zilnică nu sunt doar simple ziduri, ci sunt case însuflețite de trecerea unora dintre cei care au luptat pentru Unitate, cu decenii înainte de Marea Unire, a celor care au înfăptuit Unirea, sau a celor care au reușit să păstreze România Unită și după 1918.
Instituții și personalități, între care ASTRA, cu președinții săi, Visarion Roman, Corneliu Diaconovici, personalități ale Bisericii, între care Mitropolitul Andrei Șaguna, Consiliul Dirigent, Telegraful Român, Transilvania, George Barițiu, Tribuna, Ioan Slavici, George Coșbuc, Octavian Goga, dar și Mihai Eminescu la trecerea prin Sibiu cu primul spectacol de teatru în limba română, și alte personalități ale culturii germane sau altele, din istoria orașului, inclusiv intelectualii germani A. Schulerus și O. Wittstock, implicați direct în momentul Unirii de la 1918, vor fi cuprinși în expoziție.
Un apel la sibieni și turiști deopotrivă, pentru a-și îngădui un scurt răgaz de aducere aminte a contribuției remarcabile a înaintașilor noștri la realizarea României Mari, în care împreună trăim de un Centenar.