SIBIU JAZZ FESTIVAL - EDIȚIA 46


Data și ora:
Gazdă:

Strada Câmpului 16, Sibiu, Romania

Despre

Sibiul împlinește luna aceasta 46 de ani de jazz. Săptămâna Jazzistică primaverală de la Sibiu şi-a afirmat statutul de cel mai solid brand românesc printre festivalurile de gen. O asemenea longevitate e dificil de întâlnit pe Glob şi reprezintă o optimă carte de vizită pentru Sibiu şi – prin extensie – pentru Transilvania, România.

Începând din 1997, continuarea nobilei tradiţii a evenimentului, inițiat în anii '70, şi-a asumat-o echipa Fundației Sibiu Jazz Festival, condusă de Simona Adina Maxim - Director Executiv și îndrumată de "veteranul" H. J. Konstantin Schmidt - Director Artistic.

Cu structura programului deja ne-am familiarizat. Tonul îl vor da tinerele talente, reunite în tradiționalul Concurs Sibiu Jazz Festival, inițiat in anul 1979, una din puținele ocazii de afirmare oferite muzicienilor de jazz aflați la început de drum.

După două zile de concurs, vom asista la Gala de Premiere, când vor fi înmânate premii în valoare totală de 4.300 euro. Seara de gală va fi deschisă în acorduri de jazz manoush cu recitalul câștigătorilor ediției trecute: Hot Club de Cluj & Cornel Bucșa.

Iată – în linii mari – şi restul programului, ce se anunţă variat, cosmopolit şi, în bună măsură, inedit pe scenele noastre: joi, 26 mai, ne va cuceri The Diaspora House. Programul include muzică evreiască, o combinație electrizantă în care cântecele tradiționale se împletesc cu muzica de jazz. Seara se încheie cu un regal oferit de Modern Art Orchestra, cea mai celebră orchestră de jazz din Ungaria, recunoscută internațional datorită colaborărilor cu muzicieni de renume.

Seara de vineri surprinde. Formația italiană Tangostinato prezintă un proiect ambițios, cu o mare valoare artistică, în care muzica face loc senzualității unice a tangoului. După acest periplu, ne vom întâlni cu un trio exploziv Reijseger – Fraanje – Sylla, care creeaza o întreagă lume plină de umor, unde excelența improvizațiilor se combină cu cântece africane, interpretate de solistul de origine senegaleză, Mola Sylla.

Sâmbăta va fi plină de culoare! La început de program, cei de la Dock in Absolute vor îmbina jazzul cu muzică clasică, rock și electro, pregătind astfel atmosfera incendiară pe care o va declanșa Sekou Kouyate, supranumit "Jimi Hendrix al korei".

Festivalul se va încheia vesel, cu atmosferă relaxantă, organizatorii pregătind pentru prima dată un program exclusiv dedicat copiiilor: Jazz for Kids.
Așadar, încă un an în care jazzul dă ritm Sibiului. Variat, efervescent, clasic și contemporan, we will jazz it!