Simpozionul ”Unirea și intelectualii”


Data și ora:
Gazdă:
Strada Samuel Von Brukenthal 2, Sibiu 550178, Romania
Organizator:

Despre

Casa de Presă și Editură Tribuna organizează în data de 29 noiembrie un nou eveniment cultural dedicat Centenarului, parte a proiectului ”Centenarul României Mari – Sibiul și Unirea”.
Simpozionul ”Unirea și intelectualii” care va avea loc în data de 29 noiembrie 2018 are invitați de marcă, ce vor vorbi despre intelectualii care au contribuit la înfăptuirea Unirii.
Vă așteptăm să ascultați prelegerile susținute de pr. conf. univ. dr. Constantin Valer NECULA, profesor al Facultății de Teologie ”Andrei Șaguna” Sibiu,dr. Mircea-Gheorghe ABRUDAN, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu, Academia Română,dr. Alexiu Tatu, directorul Serviciului Județean Sibiu al Arhivelor Naționale și dr. Silviu Borș, directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.
Evenimentul va avea loc în data de 29 noiembrie, ora 17.30,în Sala Atrium a Primăriei Municipiului Sibiu.
Cu același prilej vom vernisa și expoziția de fotografie „Unirea şi Primul Război Mondial în presa vremii”, parte a aceluiași proiect.
Evenimentelesunt organizate de Casa de Presă și Editură Tribuna, în cadrul proiectului „Centenarul României Mari – Sibiul și Unirea”, derulat prin Agenda Culturală 2018.
Simpozionul se desfăşoară şi sub egida Zilelor Şaguniene 2018.

Istoricul Mircea-Gheorghe Abrudan vine joi la Sibiu: ”Este emoția sfântă a pășirii în cetatea lui Șaguna”

Mircea Gheorghe Abrudan, pr. Constantin Necula, Alexiu Tatu și Silviu Borș, invitați ai simpozionului ”Unirea și intelectualii”
Cercetătorul Mircea-Gheorghe Abrudan este invitat al simpozionului ”Unirea și intelectualii”, care va avea loc joi, la Primăria Sibiu, și unde va vorbi despre valențele naționale a două dintre personalitățile marcante ale românilor din Sibiu, mitropolitul Andrei Șaguna și pr. academician Ioan Lupaș.

”Voi încerca să aduc în atenția auditoriului valențele naționale a două personalități marcante ale românilor din Sibiu, mitropolitul Andrei Șaguna și pr. academician Ioan Lupaș. Primului i se datorează organizarea democratic-constituțională a Bisericii Ortodoxe din Transilvania și din Banat prin Statutul Organic care a stimulat o viață democratică românească la nivel local, regional și central, familiarizându-i pe români cu acest exercițiu democratic al votului și cu responsabilitatea alegerii, într-o epocă în care nu exista votul universal, ci cel cenzitar, larga majoritate a românilor fiind exclusă de la alegerile parlamentare. Celuilalt, protopopul Ioan Lupaș de Săliște, i se datorează organizarea celei mai mari delegații românești care a participat la Adunarea națională de la Alba Iulia, precum și o serie de texte memorialistice și lucrări istorice despre Prăbușirea Monarhiei Austro-Ungare și Importanța istorică a zilei de 1 Decembrie 1918 în istoria românilor”, ne-a declarat dr. Mircea-Gheorghe ABRUDAN, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu al Academiei Române.

În cadrul simpozionului vor susține prelegeri și pr. conf. univ. dr. Constantin Valer NECULA, profesor al Facultății de Teologie ”Andrei Șaguna” Sibiu, dr. Alexiu Tatu, directorul Serviciului Județean Sibiu al Arhivelor Naționale, și dr. Silviu Borș, directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Evenimentul se va desfășura în prezența primarului Sibiului, Astrid Fodor, în sala Atrium a Primăriei Sibiu, joi 29 noiembrie, începând cu ora 17.30.

Simpozionul se desfăşoară şi sub egida Zilelor Şaguniene 2018. Cu același prilej va avea loc și vernisajul expoziției „Unirea şi Primul Război Mondial în presa vremii”, parte a aceluiași proiect.

Simpozionul este organizat de Casa de Presă și Editură Tribuna, în cadrul proiectului ”Centenarul României Mari – Sibiul și Unirea”, cofinanțat de Primăria Sibiu, prin Agenda Culturală 2018.

Invitat al manifestării culturale, dr. Mircea-Gheorghe Abrudan, mărturisește că prezența la Sibiu este una cu o încărcătură deosebită pentru domnia sa.

”Sibiul joacă un rol central în devenirea mea intelectuală ca istoric fiindcă în cursul cercetării doctorale m-am ocupat de relațiile mitropolitului Andrei Șaguna cu elita sașilor ardeleni, astfel când revin la Sibiu întotdeauna o fac cu bucurie și emoție. Este bucuria revederii unor oameni dragi care m-au ajutat și emoția sfântă a pășirii în cetatea lui Șaguna, o cetate în care acest mare bărbat al națiunii române și al Bisericii Ortodoxe reprezintă demnitatea noastră, vârful luptei mișcării naționale în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, reperul real al pragmatismului politic, național și religios”, ne-a declarat dr. Abrudan.

În ceea ce privește momentul pe care anul acesta îl sărbătorim, Centenarul României Mari, spune că ”nu e altceva decât sărbătoarea aniversară a României, praznicul înnoirii jurământului nostru de credință pentru unitatea politică neștirbită a națiunii române, a solidarității naționale și a pioasei aduceri aminte a făuritorilor Marii Uniri, a celor aproape un milion de eroi care au căzut în Primul Război Mondial pentru libertatea și demnitatea urmașilor lor”.

Accesul în Sala Atrium pe durata desfășurării simpozionului este permis publicului, iar manifestarea va fi transmisă în direct și pe pagina de facebook a cotidianului Tribuna.