Soldaţii: Ivana Mladenovic şi Adi Schiop la Z9Sibiu

Prezentare, Întâlnire

Data și ora:
Gazdă:

Strada Nicolae Bălcescu, Sibiu, Romania
Organizator:

Despre

Ivana MLADENOVIC a regizat filmul "Soldaţii. Poveste din Ferentari" (2017), după romanul cu acelaşi nume scris de Adrian SCHIOP (2013).
Vă invităm miercuri, 11 octombrie 2017, în cadrul proiectului Z9Culture (Zona Nouă a Culturii) la o întâlnire cu actriţa şi regizoarea Ivana MLADENOVICI şi prozatorul (şi mai nou actorul - căci joacă rolul personajului principal în filmul Soldaţii) Adrian SCHIOP la Librăria "Constantin Noica" din Sibiu.

Recomandăm, pentru mai multe detalii, cronica lui Andrei Gorzo la film, apărută deja în revista Vatra: https://revistavatra.org/2017/09/14/andrei-gorzo-dinamita-soldatii-ivanei-mladenovic/

Moderată de Ştefan Baghiu şi Radu Vancu, discuţia va viza mai ales raportul dintre romanul "Soldaţii. Poveste din Ferentari" şi ecranizarea acestuia din 2017; credem că universul filmului poate fi recontextualizat după apariţia la Cartier a tezei de doctorat a prozatorului, "Şmecherie şi lume rea. Universul social al manelelor".
Filmul a primit deja premii extrem de importante în Europa, la doar câteva săptămâni de la intrarea în circuitul de festivaluri: Prix Découverte la cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Film Francofon de la Namur; o mențiune specială din partea juriului celei de 18-a ediții a Premios Sebastiane, secțiune a Festivalului de Film de la San Sebastián.
Romanul, de asemenea, a fost unul dintre cele mai apreciate ale ultimelor decenii: a câştigat în ţară premiul Observator Cultural şi premiul Cea mai bună carte a anului la Gala Bun de Tipar. Mai mult, a născut un adevărat fenomen în lumea culturală românească, împreună cu fragmentele din doctoratul autorului despre universul social al manelelor şi cu party-uri tematice în Ferentari sau la Macaz.
Filmul va avea premiera în România în Februarie 2018.
Vă aşteptăm la un eveniment marca Z9 de neratat :)

http://www.polirom.ro/carti/-/carte/5486

Proiectul „Zona nouă a culturii” însumează peste 20 de evenimente (conferințe, dezbateri, lecturi și ateliere) ce vor avea loc în nu mai puțin de 8 orașe (Sibiu, București, Timişoara, Cluj-Napoca, Brașov, Mediaș, Făgăraș și Sebeș) și își propune să aducă în fața elevilor, studenților și publicului larg din România o serie de scriitori şi jurnalişti, atât din țară, cât și din străinătate. Acest proiect dorește să faciliteze accesul tinerilor din România (atât din mediul universitar, cât și din cel preuniversitar) la cultura vie, prin ai cărei reprezentanți vom încerca să explorăm contextul socio-cultural actual, să aproximăm pozițiile în care se regăsesc literatura din România și cultura română în peisajul global, deschizând astfel calea pentru formarea unor viziuni mai clare și mai relevante asupra modurilor în care a evoluat arta până în contemporaneitate, asupra rolului traducerii şi multiculturalismului şi a felului în care New Media contribuie la dezvoltarea acestor zone artistice.