Spațiul telescopic al cunoașterii by Lia Perjovschi


Data și ora:
Gazdă:

Astra Park, Strada Mitropoliei, Sibiu, Romania

Despre

Artista Lia Perjovschi la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu: Spațiul telescopic al cunoașterii – instalație de artă.

Marți, 15 mai 2018, la ora 17:00, în Sala de Lectură a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (etaj 5, corp B),
va avea loc deschiderea proiectului „Spațiul telescopic al cunoașterii”, al artistei Lia Perjovschi.
Pentru cei interesați, cu acestă ocazie, se vor desfășura tururi ghidate în compania artistei.

„Spațiul telescopic al cunoașterii” este „un ghid vizual, un muzeu imaginar devenit realitate, o aventură, un spațiu telescopic, un atlas de idei, o navă spațială gata să decoleze, o enciclopedie 3D, puzzle, wundercamera, show and tell, work in progress…” (Lia Perjovschi, artist vizual)

Prin natura sa deschisă, acest proiect valorifică trecerea timpului, îmbogățindu-se permanent cu idei și obiecte noi. Instalația de artă este în egală măsură o „sală de lectură”, unde cititorul caută și găsește propriile repere, menite să îl facă să înțeleagă mai bine transformările universului înconjurător, dar și pe sine. Obiectele pe care utilizatorii bibliotecii le vor descoperi, provoacă la un nou tip de lectură vizuală: creioane, baloane, cărți, imagini, metri, idei, umbrele, brelocuri, pungi, globuri, enciclopedii, hărți, departamente. Toate acestea sunt transpuse din universul cotidian, într-un „spațiu telescopic al cunoașterii” continue, în care, utilizatorul - vizitator este invitat să exploreze și să își exerseze spiritul critic, ludic și de investigare.

„Spațiul telescopic al cunoașterii” propus de dna Lia Perjovschi este parte integrantă din inițiativa Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu de a crea și promova o platformă de dialog interdisciplinar, care deschide spațiul destinat lecturii către parteneriate cuprinzând artele, tehnologia și societatea. (Silviu Borș, directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu)

***

Lia Perjovschi este artist vizual, fondatoare AAC/CAA (arhiva de artă contemporană/centrul de analiza artei ) și KM (knowledge museum). Lia Perjovschi este o creatoare de obiecte, performanțe, instituții și platforme de dialog temporare sau permanente bazate și pe schimbul liber și responsabil de idei. Cu o carieră de peste 30 de ani, peste 500 de expoziții și evenimente, a expus la Centrul Pompidou Paris, Walker Art Center Mineapolis, Tate Modern Londra, Macba Barcelona, Moderna Galerija Ljubljana, Nasher Museum, Kunstmuseum Siegen, MUMOK Viena, NBK Berlin, Cabaret Voltare Zurich, documenta 13 Kassel și multe alte instituții de artă din toată lumea.
Lia Perjovschi este laureata premiului Princess Margriet – European Cultural Foundation 2012.

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu are un istoric vast în promovarea educației, cunoașterii și a culturii, având un caracter puternic enciclopedic, dar și specializat. Principalele obiective ale acesteia sunt constituirea, organizarea, prelucrarea, dezvoltarea, conservarea colecțiilor de cărți, a publicațiilor, a unor documente specifice și a bazelor de date pentru a fi puse la dispoziția publicului. În demersurile sale, Biblioteca ASTRA susține informarea corectă, activitățile de cercetare, educația formală, non-formală și informală, recreerea. În spațiul acesteia, regăsim un climat favorabil dialogului, în spiritul solidarității și al toleranței, al deschiderii către nou și către valorile culturale autentice. Sunt promovate întărirea relațiilor în comunitate, practicile de învățare pe tot parcursul vieții, creativitatea și cunoașterea avansată.