Ştefan Bertalan – emigrarea interioară


Data și ora:
Gazdă:

Piața Mare, Sibiu, Romania

Despre

Expoziţia: Ştefan Bertalan – emigrarea interioară

Artist: Ştefan Bertalan
Locul de desfăşurare: Palatul Brukenthal, Sala de expoziţii temporare
Durata: 10.02 – 3.04.2016
Vernisaj: Miercuri, 10 februarie, orele 13:00
Curator: Erwin Kessler
Organizatori: Fundaţia MARe, Muzeul Naţional Brukenthal
Organizator din partea Muzeului Naţional Brukenthal: Laura Coltofean
Parteneri: Editura Vellant, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu
Parteneri media: Agerpres, Art Act Magazine

Text oferit de curatorul expoziţiei:

Expoziţia Ştefan Bertalan – emigrarea interioară, propusă pentru Muzeul Naţional Brukenthal în perioada februarie - martie 2016, comemorează, pe de-o parte, un an de la stingerea din viaţă a artistului, iar pe de altă parte este dedicată unei perioade-cheie din viaţa acestuia, sejurul său la Sibiu, care nu a mai făcut obiectul nici unei expoziţii până la ora actuală.
Ştefan Bertalan (1930-2014), membru fondator al grupurilor neo-constructiviste timişorene 111 (1966-1969, împreună cu Roman Cotoşman şi Constantin Flondor) şi Sigma (împreună cu Constantin Flondor, Doru Tulcan, Elisei Rusu, Ioan Gaita, Lucian Codreanu), a fost motorul primei generaţii experimentaliste din arta românească.
În perioada 1982-1985, Sibiu a constituit pentru opera lui Bertalan un luxuriant purgatoriu, un moment zenital în care, în ciuda presiunilor socio-politice şi profesionale la care era supus, a reuşit să producă nu doar o turnură majoră a creaţiei sale, ci şi unele dintre cele mai captivante desene ale sale, care pot rivaliza cu operele maeştrilor renascentişti. Expoziţia de la Brukenthal şi catalogul acesteia (bilingv, română-engleză), aduce în atenţia publicului o operă fascinantă, care funcţionează ca un memento atât pentru tribulaţiile unei epoci încă nu îndeajuns de cercetată şi de înţeleasă, cât şi pentru parcursul unei conştiinţe în care s-au confruntat cu acuitate propensiunile utopice, scientiste şi melioriste, ale avangardei, cu marile deziluzii şi bulversări politice ce au creat fisura profundă prin care a răbufnit spre suprafaţa plastică iraţionalul, misticul, ritualicul, simbolicul şi fabulosul, ingrediente care vor marca arta românească după 1989 şi pînă la ora actuală.
Cu ocazia vernisajului va fi lansat şi volumul Ştefan Bertalan – emigrarea interioară, apărut la Editura Vellant, în 2016. O adevărată apariţie bibliofilă, volumul reuneşte lucrări remarcabile de Ştefan Bertalan din colecţii publice şi private. În afara textului lui Erwin Kessler, volumul este întregit de două interviuri pe care acesta le-a luat fiilor lui Ştefan Bertalan, Sebastian şi Lou Bertalan, dar şi o mărturie a colecţionarului Sorin Costina.

Fotografii