Târgul de case - Grădină și peisaj în satul tradițional + Campanie de informare și conștientizare privind patrimoniul din județul Sibiu


Data și ora:
Bilete:
17 lei adult; 3,5 lei elevi, studenți
Gazdă:

Muzeul Satului, DJ106A, Sibiu, România
Organizator:

Despre

Târgul de case - Grădină și peisaj în satul tradițional

Cine vrea să înveţe cum să construiască o casă tradiţională, o poate face la Muzeul ASTRA! De la această idee porneşte, a pornit şi acum merge mai departe Târgul de case -Grădină și peisaj in satul tradițional, eveniment ajuns la editia a VII-a. Acţiunea încurajează construcția după tipare arhitecturale tradiționale a unor case de locuit sau de vacanță, dar și conservarea peisajului din preajma acestora.

Din program nu vor lipsi atelierele practice. Astfel, vor fi confecționate 3 tipuri de sisteme de împrejmuire a grădinilor in satul traditional, caracteristice zonelor etnografice montane din România. Unul este din Mărginimea Sibiului (gardul din ”mărgini” sau ”lăturoaie” de rășinoase), altul este din Țara Lăpușului (gardul cu împletitură de nuiele) și celălalt din Munții Apuseni ( gardul din ,,bile” crăpate ). Pentru ca vizitatorii să înţeleagă precis cum stau lucrurile în acest sens, vor fi organizate două ghidaje tematice speciale, cu plecare de la poarta principală (sâmbătă& duminică, ora 14).

,,În Târgul de case -Grădină și peisaj in satul tradițional va funcționa un birou de consultanță între orele 11-17, atât sâmbătă cât și duminică. Sugestiile vor fi oferite aici de specialiștii muzeului (muzeografi, restauratori). Pentru cei interesaţi, Muzeul ASTRA va acorda sprijin (consultanţă) în construirea a 5 case tradiționale, după modelul celor din Muzeu. Construcţiile respective trebuie să aibă o amprentă la sol nu mai mare de 80 mp si un singur nivel, prin realizarea elevației și a șarpantei.”, a declarat Ciprian Ştefan, managerul general C.N.M. ASTRA.

În cadrul Târgului vor mai avea loc o serie de demonstrații legate de debitarea buștenilor în gospodăria traditională, folosind ”trașca” – joagărul manual şi un motor în doi timpi, ,,tene-ul”, un utilaj întâlnit în comunităţile rurale mai mari. Un rol important va fi jucat aici de către 2 meșteri populari din comuna Zdrapți, județul Hunedoara şi 3 meşteri originari din Maramureş, experţi în prelucrarea şi utilizarea bârnelor din lemn în construcţii.

Latura culinară a evenimentului va fi asigurată de membrii Asociației producătorilor de produse tradiționale și ecologice din Hunedoara cu produse specifice, cum ar fi Lașcă de la Buna Romanița, Cârnații de Săcărâmb, dar şi plăcinte pădurenești asezonate cu dulceţuri şi siropuri de la Casa Maria.

Pe tot parcursul evenimentului, atmosfera va fi întreţinută de către formația de fluierași din comuna Orăștioara de Sus, județul Hunedoara.

Casa ta, amprentă în timp – campanie de informare și conștientizare privind patrimoniul din județul Sibiu

Vara aceasta, în Sibiu, învățăm să îngrijim patrimoniul! Fie că este vorba de casa în care locuim, de strada noastră sau de piața din centrul istoric, fie că locuim la oraș sau la sat, patrimoniul este atât un bun al nostru al tuturor cât și un mijloc prin care ne lăsăm amprenta asupra prezentului și viitorului.

De aceea, Complexul Național Muzeal ASTRA a pregătit o campanie de informare și de dezbateri privind modalitățile în care ne putem bucura de arhitectura și mediul satului sau orașului nostru.

Dacă locuiești în orașul Sibiu sau într-unul din satele Mălâncrav, Șeica Mică, Gura Râului, Slimnic sau Hosman, te invităm să iei parte la întrunirile organizate în aceste localități pe perioada verii. Îți vom arăta cum poți folosi și îngriji patrimoniul tău local, cum poți utiliza legislația din domeniu, și cum poți valorifica potențialul turistic al casei sau al străzii tale. Și, dacă dorești, ne poți spune și tu ce consideri că ar fi necesar pentru a păstra și valorifica mai bine arhitectura, obiceiurile și tradițiile regiunii noastre.

Pe lângă întâlniri, vom vizita proprietarii de case și vom distribui pliante cu informații utile și ușor de aplicat pentru intreținerea și valorificarea clădirilor tradiționale.

Campania face parte din proiectul „TransylvaNET – Consolidarea societății civile pentru dezvoltare prin promovarea patrimoniului” finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro).

Locațiile de desfășurare ale întâlnirile sunt următoarele: Sibiu, Mălâncrav, Șeica Mică, Gura Râului, Slimnic şi Hosman
Datele şi orele întâlnirilor vor fi anunțate prin afișe postate în localităţile menţionate.

Prima întâlnire din Sibiu se va desfășura în acest sfârșit de săptămână. Mai precis sâmbătă și duminică, 8 - 9 august 2015, între orele 11.00-13.00, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în cadrul Târgului de Case ediția a VII-a.

Pentru detalii suplimentare vă rugăm luați legătura cu Alina Scholtes, Expert Comunicare, telefon 0745 988 971, e-mail alina.scholtes@yahoo.com. Vă așteptăm cu drag!

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Fotografii