Târnăvioara îşi deschide porţile... în Piaţa Mică din Sibiu


Data și ora:
Gazdă:

Piața Mică, Sibiu, România
Organizator:

Despre

Program
Duminică, 15 noiembrie 2015, Piața Mică, Sibiu (în dreptul Muzeului de Etnografie Fanz Binder)
11:00 – 16:00 Târg meșteșugari și ateliere pentru copii (în spațiul public)
11:00 – 16:00 Expoziţii cu rezultatele Atelierelor tradiţionale şi a Şcolilor de Vară organizate la Târnăvioara pe parcursul anului 2015 în cadrul proiectului „Centrul Cultural al Diversităţii Europene”
11:00 – 13:00 Happening artistic – imaginea Târnăvioarei se creează sub ochii spectatorilor (în spațiul public). Artist plastic Ilie Mitrea, restaurator expert în cadrul Laboratorului de Conservare al Muzeului Național Brukenthal
12:00 Conferință de presă „Ziua porților deschise” (Muzeul de Etnografie Fanz Binder, Casa Hermes – Piața Mică nr.11)

Detalii despre proiect: http://www.tarnavioara.ro/

În data de 15 noiembrie 2015 este programat a avea loc cel de-al doilea eveniment sub titlul „Ziua porților deschise” menit să promoveze Centrul Cultural al Diversității Europene precum și toate activitățile desfășurate în cadrul proiectului de la Târnăvioara pe tot parcursul anului. Evenimentul are loc cu ocazia Zilei internaționale a Toleranței, marcând astfel inclusiv deschiderea față de diferitele etnii conlocuitoare din satul în care s-a desfășurat proiectul și susținerea populației rrome prin toate activitățile de la fața locului din cursul anului.

Evenimentul marchează încheierea oficială a activităților proiectului, ocazie folosită pentru diseminarea rezultatelor acestuia, de această dată într-un alt cadru de desfășurare, și anume în centrul orașului Sibiu, în Piața Mică. În 15 noiembrie Târnăvioara vine la Sibiu aducând simbolic toate rezultatele proiectului, pentru a folosi o platformă eficientă de promovare a acestora. Astfel, în cadrul evenimentului și a activităților acestora reprezentanții mass-media sunt invitați să participe la o conferință de presă la care pot afla tot ce s-a petrecut în anul 2015 la Târnăvioara. Povestea Târnăvioarei și a proiectului „Centrul Cultural al Diversității Europene” va putea fi aflată din istorisirile reprezentanților organizației care a implementat proiectul, Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu, din cele ale partenerilor de proiect, Muzeul ASTRA din Sibiu și Primăria orașului Copșa Mică precum și direct de la participanții la cursurile de formare de meșteșugari din Târnăvioara.

Evenimentul va oferi cadrul pentru expunerea rezultatelor tuturor atelierelor meșteșugărești și ale școlilor de vară organizate în cursul anului prin intermediul proiectului, a expozițiilor prezentate deja în cadrul evenimentului Târgul meșteșugarilor de la Târnăvioara din luna octombrie. Este vorba despre 21 de panouri exemplificând rezultatele tuturor atelierelor meșteșugărești, în special cele ale produselor artizanale realizate pe plan local precum și ale școlilor de vară organizate în cursul anului prin intermediul proiectului de la Târnăvioara. În Piața Mică vor putea fi admirați meșteșugari tradiționali care oferă și celor mici ocazia să participe la ateliere pentru deprinderea unor îndemânări specifice, iar artiști din regiune vor fi prezenți cu activități reprezentative pentru tematicile școlilor de vară care au avut loc la Târnăvioara.

---------------------

În cursul anului 2015 la Târnăvioara a fost reabilitată clădirea “Centrului cultural al diversității europene” și dată spre utilizare, au fost reabilitate în total 5 fațade, reconstruite 5 porți, s-au refăcut elemente de feronerie la 5 case. Proiectul a oferit comunității din Târnăvioara ocazia de a participa la 4 ateliere tradiționale (de prelucrare a lemnului, a metalelor, de tencuieli și finisaje precum și de bucătărie românească). Satul a găzduit de asemenea trei școli de vară pentru tineri (atât elevi și studenți din afara localității cât și tineri din sat), astfel: fotografie și arte plastice, arhitectură și reabilitare precum și pentru produse tradiționale. Acest eveniment „Ziua porților deschise” este cel de-al treilea eveniment public din cadrul proiectului, după prima poartă deschisă din 21 mai de la Târnăvioara și „Târgul meșteșugarilor” din 10 și 11 octombrie tot de la Târnăvioara.

Cu ocazia acestui ultim eveniment prin care se prezintă proiectul “Centrul cultural al diversității europene” din Târnăvioara, organizatorii şi partenerii acestora, reprezentanți ai Primăriei Copşa Mică şi ai Complexului Muzeal ASTRA din Sibiu vor sta la dispoziția publicului vizitator pentru a oferi detalii cu privire la derularea proiectui „Centrul cultural al diversității europene” și a continuării inițiativelor demarate aici și după încheierea acestuia.

Prin programul implementat în cursul anului 2015, care a beneficiat de sprijinul financiar obținut printr-un grant EEA oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu și-a propus să creeze, alături de partenerii implicați în proiect, o structură locală – Centrul Cultural al Diversității Europene – menită să sprijine locuitorii din Târnăvioara în identificarea unor soluţii reale şi sustenabile de diversificare a veniturilor, punând accent pe conștientizarea diversității culturale și a unității identității zonei.

Clădirea în care s-au pus bazele funcționării Centrului Cultural al Diversității Europene este o casă din Târnăvioara menită să unească trăsături și caracteristici multiculturale europene. Pe viitor, aceasta va fi un simbol al potențialului comunității de a se cunoaște pe sine. În mod simbolic, clădirea este amplasată în centrul localității, în apropierea celor mai importante instituții.