The Match Seller’s Tale & Passacaglia


Data și ora:
Bilete:
30 lei
Gazdă:

Bulevardul Corneliu Coposu 2, Sibiu 550245, Romania

Despre

„The Match Seller’s Tale” (Povestea vânzătoarei de chibrituri) și „Passacaglia” sunt cele mai recente creații ale „Noism”, prezentate în premieră în Japonia în ianuarie 2017. Cele două piese se împletesc și rezonează una cu cealaltă, creând o singură imagine emblematică, pe mai multe nivele, a profunzimii umane. Prima parte „The Match Seller’s Tale”, are la bază scenariul original scris de Jo Kanamori, care face referire la „The Little Match-Seller”, povestea renumită în toată lumea, scrisă de Hans Christian Andersen, și la „The Little Match Girl” de Minoru Betsuyaku, unul dintre cei mai apreciați dramaturgi japonezi, care a pus bazele Teatrului Absurdului în Japonia. Piesa este o reprezentare teatrală a limbajului, prin intermediul mișcărilor de dans și scoate la iveală fenomenele caracteristice agitatei ere „moderne”, folosind metafora basmului.

A doua parte a spectacolului este „Passacaglia”, coregrafie abstractă cu mișcări inspirate atât din muzica sacră „Passacaglia în Sol minor pentru solo de vioară” a lui Heinrich Ignaz Franz von Biber, compozitor austriac din secolul XVII, cât și din partitura originală a lui Satoshi Fukushima, compozitor japonez contemporan. Cele două creații sunt prezentate folosindu-se căi diferite de expresie – una prin dans dramatic, iar alta prin dans abstract, poli dihotomici în jurul aceleiași axe. Piesele reprezintă de fapt provocarea „Noism” în fața unei societăți complexe, îndrăznind să meargă dincolo de elementar.

„Noism” a fost înființată în 2004 de artistul Jo Kanamori, fiind prima companie profesionistă de dans care urmărește tradiția dramatică europeană. Începând cu 2007, compania a avut reprezentații în opt țări și a fost onorată cu prestigiosul Premiu Asashi Performing Arts în 2008. „Noism” este considerată drept cea mai importantă companie japoneză de dans contemporan.
Turneul este realizat la inițiativa Japan Foundation, cu sprijinul Ambasadei Japoniei, în colaborare cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) și Fundația Art Production. Vă așteptăm la Întâlnirile JTI!