Trupa GÓBÉ


Data și ora:
Gazdă:

Muzeul Civilizației Translivane ASTRA, str. Pădurea Dumbrava, nr. 16

Despre

Concert în cadrul festivalului Zilele Hungarikum 2018.
Prezența muzicii populare autentice la oraș este absolut firească pentru trupa Góbé iar aceasta este considerată esența exprimării lor. Este la fel de evidentă în muzica lor atât prezența muzicii ușoare cât și cea clasică, deoarece acestea sunt, de asemenea, o parte din identitatea lor culturală. Piesele lor nu sunt folclorice pentru că au prea puțin din autenticitatea acestora, pentru a fi pop sunt prea aprtoape de folk, iar datorită influențelor clasice este aproape nedefinită. ”Asta e!” / spun chiar membrii trupei.
Membrii:
KISS-B. ÁDÁM: vioara, viola, voce (violin, viola, lead vocals)
VIZELI MÁTÉ: violă, vioară, chitară, lăută, voce (violas, violin, guitar, kobza, vocals)
EGERVÁRI MÁTYÁS: țambal, instrumente de suflat (hammered dulcimer, harmonizing tambura, wind instruments)
CSASZNYI IMRE: voce, vocalist, viola (alto tambura, lead vocals, viola)
TIMÁR MÁRTON: contrabas (double bass)
CZUPI ÁRON - tobe, percuție, voce (drums, percussion, vocals)

GÓBÉ a fost înființată în noiembrie 2007 la Budapesta și este compusă din foști elevi ai Conservatorului Bartók Béla. Mai târziu ei și-au continuat studiile de muzică ușoară și clasică la Academia de Muzică Liszt Ferenc.
După formarea acesteia trupa a plonjat imediat în viața, destul de bogată a undergroundului din Budapesta, și în deja din primul an au susținut concerte în numeroase cluburi și la festivaluri. Pe lângă folclor muzica trupei se hrănește și din propriile experiențe și sentimente. Scopul lor este ca folclorul maghiar tradițional să devină patrimoniu cultural multietnic și parte integrantă a muzicii pop la nivel național și internațional.
În anul 2011, au câștigat Premiul cel mare și pe cel al popularității la showul Talentométer, ca urmare, au avut șansa de a înregistra și lansa primul lor album, care a apărut în 2013 cu numele „Góbé”. Aici s-au despărțit de traditiile populare și au modernizat doinele, incluzând linii melodice proprii. Al doilea album a apărut în 2015 cu numele „Ez van!” („Asta este!”). Scopul lor este de a readuce în actualitate muzica populară, reinterpretată într-un format plăcut generațiilor de azi, accesibilă pentru toată lumea, ușor de înțeles și neîngrădită în stiluri și forme.
”Mi-ar fi plăcut să ascult astfel de muzică și pentru că nu a existat, am făcut-o noi.” - Kiss-B. Ádám
”Suntem permanent în căutarea limitelor până ce se naște, la un moment dat linia noastră melodică.” - Csasznyi Imre

Fotografii