Turneul național 100 x Enescu - Sibiu

Muzică clasică

Data și ora:
Gazdă:

Strada Cetății 3-5, Sibiu 550160, Romania
Organizator:

Despre

Sâmbătă, 27 octombrie, orele 19.00, Bucharest Festival Orchestra și dirijorul Cristian Lupes prezintă unul dintre cele mai insolite evenimente muzicale ale toamnei: concertul din cadrul TURNEULUI NAȚIONAL 100 x ENESCU. Concertul va avea loc la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu, partener al evenimentului.

Programul cuprinde:
"Dansuri românești" de Béla Bartók
"5 of Millenium" de Liviu Dănceanu
"Octuorul op. 7" de George Enescu

Prin "Turneul național 100 x Enescu", nonconformistul dirijor propune publicului o inedită apropiere de muzica contemporană românească, refăcând celebrul turneu inițiat și susținut anual, cu mai bine de un secol în urmă, de tânărul George Enescu, în scopul stimulării creației muzicale românești.

Instrumentiștii care vor însufleți concertul sunt:
vioară – Diana Jipa, Cristina Denise Pașa, Tiberiu Branga, Alexandru Marian
violă – Vots Emanuel, Madalina Penciu
cello – Postolache Bogdan, Eduard Zecheru

BILETELE se găsesc la casa de bilete a Filarmonicii, luni - joi, între orele 10.00 - 12.00 și 13.00 - 16.00

***
Aflat sub semnul energiei, vigorii și sensibilității marelui compozitor, "Turneul național 100 x Enescu" se desfășoară în perioada 31 august – 8 noiembrie, la Tescani (31.08), Satu Mare (23.09), Oradea (24.09), Cluj-Napoca (25.09), Onești (28.09), Craiova (24.10), Sibiu (27.10) și București (23.10, 28.10 și 08.11).

***
Director artistic și dirijor al Bucharest Festival Orchestra, Cristian Lupeș a obișnuit deja publicul cu aparițiile sale electrizante, atât la pupitrul marilor orchestre românești – printre care Camerata Regală, Camerata Dorin Teodorescu, Orchestra Națională Radio etc., cât și al celor din străinătate – Île-de-France, Paris, Berna-Elveția, Bamberg-Germania, Skopje-Macedonia, Grosseto și San Remo, Italia, dar și în cadrul unor manifestări artistice multimedia, pe care le concepe managerial și artistic.

Ideea turneului de promovare a muzicii contemporane românești i-a venit ca o continuare firească, la 100 de ani distanță, a turneelor pe care marele compozitor le susținea pentru a strânge fonduri și a oferi, an de an, Premiul Național de Compoziție „George Enescu“ celor mai talentați creatori români de muzică academică.

"Turneul național 100 x Enescu" duce mai departe roadele eforturilor lui George Enescu, reunind în program lucrări semnate de laureați ai Premiului Național de Compoziție „George Enescu“ sau compuse de elevi ai acestora.

„La vârsta de 19 ani, la care a compus Octuorul - piesa principală a turneului -, Enescu aproape că nu avea timp de scris, pentru că era întotdeauna în turnee, întotdeauna de la un concert la altul. Absolvise Conservatorul de la Viena, se mutase la Paris. Era un cosmopolit. Un om care, la fiecare vizită în țară, locuia la Palatul Regal; un bărbat frumos, un bărbat inteligent și șarmant, un „rock star“ al vremii, iar muzica pe care a scris-o a fost întotdeauna înaintea timpului său.
Noi, în turneu, îl vom cânta pe Enescu exact cu această energie.“ (Cristian Lupeș)

***
Parteneri:
Filarmonica Mihail Jora din Bacău, Filarmonica „Dinu Lipatti“ din Satu Mare, Filarmonica de Stat Oradea, Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti“ din Onești, Filarmonica Oltenia din Craiova, Filarmonica de Stat Sibiu, Universitatea Națională de Muzică București, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Național Cotroceni

Parteneri media:
Radio România Muzical, Radio România Cultural, RFI Romania, Radio Clasic, Observator cultural, Ziarul Metropolis, Bookhub.ro, Life.ro, Fundatia Arhitext, Igloo media, Revista Zeppelin

Susținut de Prototip Studio

***
Proiectul este co-finanțat de AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.