Workshop de fotografie JURNAL PERSONAL & LOCURI SECTIONATE


Data și ora:
Organizator:

Despre

PROPUNERE :

Acum doi ani am mizat pe un tip de workshop mai degraba teoretic in care am analizat impreuna demersuri si tipuri de imagini care documenteaza, interpreteaza sau genereaza fictiuni arhitecturale.

Anul acesta va propun sa iesim la fotografiat orasul iar fotografiile pe care le facem sa le incarcam pe grupul nostru de facebook, acolo unde, in zilele si saptamanile urmatoare workshop-ului le vom analiza si sa voi oferi suportul meu in ceea ce priveste ,,constructia’’ lor si a seriilor pe care le pot alcatui.

Insa ceea ce as dori sa va propun in ziua workshop-ului este mai mult decat o simpla tura fotografica printre reperele arhitecturale ale orasului.

Va invit la o explorare a ceea ce in mod normal orasul nu ne arata, ne ascunde partial vederii sau intelegerii.

V-as propune, ca avand ca pretext o drumetie dinspre centru catre periferie in fiecare dintre cele sase orase (dar daca doriti si va simtiti mai confortabil, ramanem in centru) sa exploram fotografic cat mai mult din ceea ce poate insemna pe de o parte accesul in locuri ascunse, iar pe de alta parte accesul in locuri banale sau nedorite.

As dori sa nu ne rezumam la forma arhitecturala ci sa aflam cat mai mult din ceea ce i se adauga si ii da sens (fara sa ne fie teama de lucrurile aparent banale sau pur si simplu aflate in afara ,,arhitecturii’’): locuire, activitati, oameni (cu care mai si vorbim), povesti, adaptari, extensii, atmosfere, timp, memorie, gradini, vecini, praguri, si (cat mai) multe altele, in functie de sensibilitatea si neaparat subiectivitatea fiecaruia dintre voi.

Cred ca un traseu liber, in care suntem liberi sa ne dezorientam deliberat dinspre centru catre periferie (intr-un fel de sectiune urbana) poate oferi premisele unei variatii a ipostazelor arhitecturii in raport cu ,,invelisurile’’ enumerate mai sus.

ORGANIZARE :

Ne vom echipa ca de o plimbare lunga, cu imbracaminte si incaltari confortabile, eventuala protectie la soare, iar ca aparatura putem avea orice, de la aparat dslr pana la telefon mobil (si baterii & incarcatoare). Nu vom pune accentul pe virtuozitate tehnica si estetica ci pe imaginea ca martor al unei perceptii personale si subiective a orasului. Ar fi ideal sa avem si un mic carnet de scris si schitat, in masura in care dorim sa retinem niste informatii dintr-o discutie sau dintr-un loc, care sa insoteasca imaginile martor. Urmarim de data aceasta mai degraba demersul unui jurnal personal decat cel al unui fotoreportaj in stare pura.

Ne intalnim la spatiul stabilit de OAR, ne cunoastem, povestim putin despre workshop iar apoi iesim la explorat. Ritmul si pauzele ni le stabilim pe parcurs, important este sa ne placa, nu neaparat sa ,,bifam’’ kilometri si sute de fotografii.

Perioada estimata de desfasurare este de cca 6 ore incepand din momentul intalnirii.