Zilele HUNGARIKUM / Hungarikum Napok


Data și ora:
Bilete:
0
Gazdă:
Calea Dumbrăvii, Sibiu, Romania

Despre

Complexul
Naţional Muzeal Astra – Muzeul în aer liber – 13 iulie 2013

Asociaţia
Maghiarilor din Sibiu – HID, prin Centrul Cultural Maghiar şi Clubul Oamenilor
de Afaceri Maghiari, în parteneriat cu Complexul Naţional Muzeal Astra Sibiu şi
Consiliul Judeţean Covasna organizează o nouă ediţie a unui eveniment care se
bucură de un real succes atât în rândul comunităţii maghiare dar reuşeşte să
atragă şi foarte multe persoane de alte etnii.

Concursul de
gătit gulyás se va desfăşura în Muzeul Civilizaţiei
Tradiţionale Astra, sâmbătă, 13 iulie 2013, începând cu ora 9,00. Degustarea
pentru public va începe la orele 14,00.

Interesul pentru
acest eveniment este dat mai ales de faptul că în Sibiu şi împrejurimi,
datorită diversităţii culturale existente aproape la fiecare pas - specificul
maghiar este destul de necunoscut. Plecând de la această premisă un eveniment
gastronomic, dansuri populare, prezentarea unor elemente specifice de valoare
nu fac altceva decât să îmbogăţească cultural şi spiritual întreaga audienţă,
indiferent de etnie.

Pe lângă ceaunele
cu reţete unice de gulyás,
anul acesta vor fi prezenţi în
Sibiu şi artişti tradiţionali din secuime cu expoziţii meşteşugăreşti cu
vânzare, ansamblul de dansuri şi muzică populară maghiară Százlábúak (100 Picioare) ne vor bine dispune de-a lungul orelor de
gătit, evenimentele pentru copii se vor organiya în Iurtă (cort tradiţional
unguresc), împreună cu membrii asociaţiei Guzsalyás din Sf. Gheorghe.

Pentru înscrieri în concurs se acceptă echipe de minim trei
persoane cu reţetă autentică de gulyás,
nu există limită de vârstă, deja sunt înscrise şi două echipe de copii, care
vor fi ajutaţi de părinţi.

Înscrierile se
fac la numărul de telefon 0745.300234, sau prin e-mail pe adresa hid@szeben.ro
până la data de 10 iulie 2013, ora 16.00. 

Organizatorii vor
pune la dispoziţia concurenţilor: loc de vatră, lemne pentru foc, apă, o masă
cu două băncuţe, 2 kg. carne de porc sau vită, cartofi, ceapă, pâine şi doi
litri de apă minerală sau/şi plată pentru hidratarea concurenţilor. Restul
ingredientelor (de exemplu roşii sau ardei, foi de dafin, chimen, etc.), precum
şi ceaunele şi alte unelte necesare preparării şi le asigură concurenţii.

Programul zilei:

Orele 9.00 – 10.00: intrare în muzeu, organizarea locului
pentru gătit, distribuirea produselor puse la dispoziţie de organizator

Ora: 10.00 – Aprinderea focului în vetre, startul
concursului

Orele: 10.00 - 13.00 – Gătitul efectiv, concursul

Ora 13.00 – Pregătirea porţiilor pentru juriu

13.30 – 14.00 – Degustare şi jurizare

14.30 – 15.00 - Premierea

15.00 – 17.00 – Petrecere în aer liber

17.00 – 18.00 – Debarasare, curăţenie şi părăsirea locaţiei

Fotografii